Θεμιστοκλέους: Πότε θα εμβολιαστούν οι γυναίκες 30-39 ετών που επέλεξαν να μην κάνουν το AstraZeneca

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”. Χαρακτήρισε καταπληκτική την ανταπόκριση του κόσμου, που οδήγησε ήδη από τη Μ. Τετάρτη στην αύξηση των γραμμών και των εμβολιαστικών κέντρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες. “Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και δεν υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό πρόβλημα στην πλατφόρμα ή στις γραμμές εμβολιασμού” τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, είχαν κλειστεί μέχρι χθες ραντεβού από 115.000 πολίτες. Άρα είναι διπλάσια τα ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης και ήδη έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 10.000 πολίτες από αυτή την ηλικιακή ομάδα, γιατί υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού. Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης εστάλησαν περίπου 100.000 μηνύματα σε πολίτες ηλικίας 40-44 ετών που ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και ήδη υπάρχουν κλεισμένα 22.000 ραντεβού, ενώ πλέον έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τους υπόλοιπους σε αυτές τις ηλικίες.

Ερωτηθείς εάν έχουν σταλεί στα νησιά επαρκείς ποσότητες εμβολίων, απάντησε: “Eννοείτε πως κάποια νησιά δεν έχουν εμβολιαστικό κέντρο AstraZeneca. Είναι το ίδιο θέμα που έχουμε όταν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60-64 ετών, που αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ μικρό βαθμό, γιατί προχωράμε πολύ τον εμβολιασμό στα νησιά σε όλον τον πληθυσμό. Υπάρχουν 3-4 νησιά που το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις υπόλοιπες 20 μέρες”. Στην επισήμανση του Γιώργου Παπαδάκη πως δεν επιτρέπουν σε πολίτες που εμβολιάζονται να μετακινηθούν εκτός του νησιού τους, είπε πως “με το χαρτί του εμβολιασμού επιτρέπεται να περάσεις”. Ερωτηθείς εάν αυτό ισχύει και για όσους μένουν στην Αθήνα και το εμβολιαστικό κέντρο είναι εκτός Αθηνών, απάντησε ότι “οι μετακινήσεις λόγω εμβολιασμού επιτρέπονται”.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε πως υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τοποθεσίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου, αλλά σημείωσε πως δεν είναι ίδια η δυναμικότητα του συστήματος π.χ. της Αττικής με αυτήν στα νησιά.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, είναι πιθανόν η πλατφόρμα να ανοίξει μέσα στον Ιούνιο, ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων. Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε πως “μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης”, έχοντας εμβολιάσει “μέχρι το τέλος Ιουνίου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και θα έχουμε κατέβει σε πολύ νεότερες ηλικιακής ομάδες”.

“Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα”, συμπλήρωσε.

Για τους εγκύους

Ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε σχετικά με τη σύσταση της Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τις εγκύους ή τις γυναίκες που σκοπεύουν άμεσα να τεκνοποιήσουν και πότε θα μπορούν να εμβολιαστούν όσες αποφασίσουν να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. “H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει επιφυλάξεις. Τοποθετήθηκε, όπως τοποθετήθηκε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο ΠΟΥ. Υπήρξε μια ανησυχία, η οποία προκάλεσε και τη διστακτικότητα των συμπολιτών μας, αλλά έχουμε μια κατηγορηματική τοποθέτηση των επιστημόνων. Και επειδή άκουσα και τη σύγκριση και με τα άλλα εμβόλια, όλα, και τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες. Όσον αφορά στην εγκυμοσύνη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει οι έγκυοι να κάνουν τα εμβόλια mRNA. Ο λόγος που δεν συστήνει το AstraZeneca δεν είναι επειδή δεν είναι ασφαλές, αλλά γιατί δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα και θα είναι ασφαλές σύντομα. Οι γυναίκες που θέλουν να εμβολιαστούν με mRNΑ εμβόλια, περιμένοντας τη σειρά τους που θα έρθει με τη γενική προτεραιοποίηση, δηλαδή όταν θα ανοίξουμε τους 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, τους 30-39 για όλα τα εμβόλια. Θα μπορέσουν τότε να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια. Ούτε ποινή υπάρχει, ούτε κάτι άλλο. Αυτές οι γυναίκες, χωρίς να κάνουν τίποτα, όταν ανοίξει η ηλικιακή τους ομάδα, θα επιλέξουν το mRNΑ. Σε λίγο καιρό η ηλικιακή τους ομάδα θα ανοίξει για όλα τα εμβόλια”.

Ακόμη είπε ότι το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Τέλος, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να απολαύσουν περισσότερες ελευθερίες στις μετακινήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ