Θεία Κοινωνία σε Κουκάκι και Κέρκυρα: Όσα οδήγησαν στον σχηματισμό δικογραφίας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες, μετά τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες που έγιναν ότι στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, ιερείς κοινώνησαν πιστούς, παρά τις απαγορεύσεις που έχουν αποφασιστεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι εικόνες οδήγησαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα. “Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία”.

Ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης “προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα περιστατικά σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα.

Ο κ. Τσιάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εισαγγελέα το απόγευμα της Κυριακής, κατά την οποία του ζήτησε να διερευνηθούν τα πραγματικά περιστατικά εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη βεβαιότητα του ότι οι Εισαγγελείς θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία για το περιστατικό στο Κουκάκι, ενώ δικογραφία έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης. Εισαγγελικοί κύκλοι σημείωναν ότι η διαδικασία του αυτοφώρου λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Περιπολικό έξω από την εκκλησία στο Κουκάκι

Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, νωρίτερα την Κυριακή, φαίνεται ένα περιπολικό της αστυνομίας να βρίσκεται έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, όπου σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν το πρωί, ιερέας φέρεται να προσέφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς στα κρυφά.

Συγκεκριμένα, σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνεται ένας ιερέας να κοινωνεί πιστούς, από την πίσω πόρτα της εκκλησίας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα, σημειώνοντας πως θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες.

Στην ανακοίνωση, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σημειώνει πως “ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες”. Υπενθυμίζει πως “οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως” και καταλήγει με την επισήμανση πως “η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού”.

Θεία κοινωνία και στον Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα – Μπροστά σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης

Παρόμοιες εικόνες φαίνεται πως εκτυλίχθηκαν και στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr, το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος για πρώτη φορά λιτανεύτηκε εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες υπήρχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία, ο αριθμός των οποίων ξεπερνούσε τα 15 άτομα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, “εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν καταθέσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας, καθώς ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος εν μέσω πανδημίας”.

ΦΩΤΟ: kerkyrasimera.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ