Θάνος Αξαρλιάν: Όταν έπεφτε νεκρός από τη ρουκέτα της “17 Νοέμβρη” – 30 χρόνια από τη δολοφονία του

14 Ιουλίου 2022 σήμερα και είναι η θλιβερή επέτειος των 30 χρόνων από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν. Ο Αξαρλιάν το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992, μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, έπεσε νεκρός στο κέντρο της Αθήνας, τραυματισμένος θανάσιμα από τα θραύσματα της ρουκέτας που εκτόξευσε η «17 Νοέμβρη» κατά του αυτοκινήτου που μετέφερε τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Ο 20χρονος φοιτητής περπατούσε στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Οι τρομοκράτες εκτόξευσαν μία ρουκέτα εναντίον του υπουργικού οχήματος, ωστόσο, τα θραύσματα έπληξαν τον Θάνο Αξαρλιάν, ο οποίος έπεσε νεκρός στο έδαφος, στη διασταύρωση με την οδό Βουλής.

Θάνος Αξαρλιάν

Λίγες ώρες αργότερα, με τηλεφώνημα στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, ένας άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης εκ μέρους της οργάνωσης. Εξέφρασε, δε, τη λύπη του για τον θάνατο του άτυχου φοιτητή, χαρακτηρίζοντάς τον… ως «παράπλευρη απώλεια».

Θάνος Αξαρλιάν

Ο  άγνωστος άνδρας, γνωστοποιήθηκε αργότερα με την εξάρθρωση της «17Ν», ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο «Λουκάς», όπως είχε «βαπτιστεί» από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης. Ο αρχιεκτελεστής της οργάνωσης το αποκάλυψε στο βιβλίο του που έγραψε «Γεννήθηκα 17Ν».

Όπως υποστηρίζει ο Κουφοντίνας «ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της “17Ν”. Μπορεί να είχε ευθύνη η Αστυνομία, να μπλόκαρε επί μισή ώρα σχεδόν το ασθενοφόρο. Όμως, την κύρια ευθύνη την είχαμε εμείς. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. […] Ηταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της “17Ν”».

Ωστόσο, μια διαφορετική εικόνα έδωσε το 2014, το μέλος της «17 Νοέμβρη», Βασίλης Τζωρτζάτος («Σταμάτης»). Με επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», υποστήριξε ότι η επίθεση είχε ακυρωθεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς υπήρχε κίνδυνος για περαστικούς. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι αυτός «που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν διακοπές. Από το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της “17Ν” που να μην καθύβριζε τους δύο που αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί».

Κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν όπως και συγγενείς και φίλοι του, επισκέπτονται το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 20χρονος φοιτητής, αφήνοντας ένα λουλούδι στη μνήμη του.

«Ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από κει που βρίσκεται»

Η μνήμη τόσο του Θάνου Αξαρλιάν όσο και των υπόλοιπων θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τιμάται στις 18 Ιανουαρίου, με την μητέρα του άτυχου νεαρού το 2015 να προκαλεί αίσθηση.

Ερωτηθείσα για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επίθεση κατά του τότε υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, κατά την οποία σκοτώθηκε ο γιος της αναφέρθηκε στην άδεια που δόθηκε στον Ξηρό από τις φυλακές και τόνισε:

“Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από κει που βρίσκεται”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ