Θα απελαθεί ο Αιγύπτιος που είχε κακοποιηθεί;

Θα απελαθεί ο Αιγύπτιος που είχε κακοποιηθεί;

Η απέλαση του Αιγύπτιου Ουαλίντ Ταλέμπ που κακοποιήθηκε βάναυσα τον Δεκέμβριο του 2012 επανήλθε σήμερα στη δημοσιότητα.

 Με αφορμή τα δημοσιεύματα αλλά και ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη για την απόρριψη της αίτησης  για χορήγηση άδειας παραμονής το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει:   

Ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης  τον Δεκέμβριο του 2012. Δεν κινήθηκε η διαδικασία απέλασης εις βάρος του για ανθρωπιστικούς λόγους και για να παραστεί στη δίκη εκείνων τους οποίους κατήγγειλε ότι τον κακοποίησαν.

Ο ίδιος κατέθεσε αίτηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Το υπουργείο Εσωτερικών του χορήγησε προσωρινή άδεια διαμονής και ενημερώθηκε  η Ελληνική Αστυνομία, στην οποία εστάλη σχετικό αντίγραφο. Παραμένει νομίμως στη χώρα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης από την Ελληνική Αστυνομία.

Λόγω, όμως των ελλιπών εγγράφων που υπήρχαν στον φάκελο η αίτησή του είχε απορριφθεί. Μετά από συνεννόηση με τη δικηγόρο του για συμπλήρωση του φακέλου, η αίτηση του επανεξετάζεται, κατόπιν αιτήσεως θεραπείας, για να λυθεί το ζήτημα.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ερώτηση της βουλευτού με θέμα: «Κίνδυνος απέλασης μετανάστη που βασανίστηκε» ανέφερε:

«Τον Νοέμβριο του 2012, ο Αιγύπτιος μετανάστης Γουαλίντ Ταλέμπ, κατήγγειλε τον βασανισμό του από τους εργοδότες του, ιδιοκτήτες ενός φούρνου στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με την καταγγελία του μετανάστη ο ιδιοκτήτης του φούρνου μαζί με τον συνεργό του, έδεσαν τον Ταλέμπ με μία μακριά μεταλλική αλυσίδα γύρω από τον λαιμό και τον οδήγησαν σ’ έναν στάβλο. Εκεί τον έδεσαν σε μία καρέκλα, έσφιξαν την θηλιά και τον γρονθοκοπούσαν έως ότου ο Ταλέμπ λιποθύμησε. Το μαρτύριο του μετανάστη έληξε 18 ώρες αργότερα όταν ο ίδιος κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής εξέθεσε τη ελληνική διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Ο Ταλέμπ, μετά τις καταγγελίες του συνελήφθη καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα και αποφασίστηκε η απέλαση του με αποτέλεσμα να μη μπορεί να καταθέσει στη δίκη που εκρεμμεί εις βάρος των βασανιστών του. Στον απόηχο των αντιδράσεων, της Αιγυπτιακής κοινότητας και της Πρεσβείας της Αιγύπτου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη ανέστειλε την απέλαση του Ταλέμπ για «ανθρωπιστικούς λόγους», χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

Υπάρχει πρόβλεψη για την αναστολή απέλασης του Γουαλίντ Ταλέμπ, ενόψει της δίκης των ανθρώπων που κατηγορεί για τους βασανισμούς που υπέστη;

Προτίθενται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής στον Ταλέμπ για να μη ζει με τον κίνδυνο της απέλασης μέχρι την δίκη των κατηγορούμενων;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ