Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι σημαίνει η φράση «βασιλέως ημών γενόμενος» που είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη τελέστηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ενώ της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχοντας δίπλα του τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες, 6 δεξιά του και 6 αριστερά. Η φράση «Βασιλέως ημών γενόμενος» προκάλεσε αίσθηση και ερμηνεύτηκε διαφορετικά από αρκετούς.

Η εξόδιος ακολουθία, όπως είχε γίνει γνωστό «τελείται κατά το βυζαντινό τυπικό» ενώ κάθε φορά που αναφέρονταν στον τέως βασιλιά, τον προσφωνούσαν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» Ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία κατόπιν πρόσθεσε το «βασιλέως ημών γενόμενος», προκειμένου να αποδοθεί τιμή στο αξίωμα το οποίο έφερε ο αποθανόντας, εν προκειμένω ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως εξήγησε ο εκδότης του ekklisiaonline Αντρέας Καραγιάννης, μιλώντας στο Open.

Εκτός από την παρουσία των 12 συνοδικών μητροπολιτών, ενδεικτική της επισημότητας που θέλησε να προσδώσει η Ιεραρχία στην κηδεία, είναι και τα άμφια που επέλεξαν να φορέσουν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ