Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: O Παύλος και o Νικόλαος μιλούν για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του – Θα κατέβαιναν στην πολιτική;

Οι μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του πατέρα τους, μίλησαν στην εκπομπή «365 Στιγμές» της ΕΡΤ για το πώς βίωσαν την περίοδο μετά την κατάργηση της βασιλείας, πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς βασίλειο, και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

«Το να χάνει κανείς τον πατέρα του είναι δύσκολο. Δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα, αλλά είχε κουραστεί πολύ, Μας ήρθε ξαφνικό. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια είναι πολύ δεμένη, ήθελε ο πατέρας μου να κρατάμε μία ζεστή οικογένεια. Σαν πατέρας ήταν αυστηρός αλλά πολύ αγαπητός. Τον βάραινε πάντα η ιστορία αλλά ήξερε πώς να διαλέξει τη στιγμή να είναι πατέρας. Όταν αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, η αγάπη του και το “θέλω” να βοηθήσει τη χώρα του ήταν μεγάλο…» ανέφερε ο Παύλος για τον θάνατο του πατέρα του.

Ο δεύτερος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαος, περιέγραψε ότι δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει τον θάνατο του πατέρα του. «Είναι μεγάλη λύπη, μου λείπει ο άνθρωπος, ίσως ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Προχτές πήγα να φάω με τη μητέρα μου και είπα “θα πάω στους γονείς μου”, δεν ξέρω πόσος χρόνος χρειάζεται να περάσει για να το καταπιώ, Μου λείπει.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μας μεγάλωσε με ελληνική παιδεία. Είχαμε Έλληνα καθηγητή στο σπίτι και μετά πήγα οικοτροφείο και είμαι πολύ ευγνώμων που μπήκα στην καθημερινότητα του Έλληνα. Το να συζείς με συμμαθητές που ήταν η πρώτη τους γλώσσα τα ελληνικά αυτό με βοήθησε άρα πολύ» πρόσθεσε ο Νικόλαος.

«Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό, δεν μου ήρθε ποτέ […] κι αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ρουσφέτι από τον εκάστοτε υπουργό Αμύνης θα ήταν να με βάλει να υπηρετήσω» συμπλήρωσε.

Και οι δύο γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εξέφρασαν την επιθυμία τους να του επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

«Εγώ συστήνομαι ως Παύλος της Ελλάδος, ενίοτε και ως Πρίγκιπας Παύλος. Το αν είμαστε Πρίγκιπες με μία εργατική θέση δεν είμαστε, αλλά δεν θα πει ότι δεν είμαστε πρίγκιπες γιατί είναι ξεχωριστό από τη χώρα. Δεν θέλω να επιλέξω επίθετο, έχω επίθετο το “Της Ελλάδος”. Γιατί να το αλλάξω; Όταν έγινε ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Κάποιος αποφάσισε μια μέρα ότι δεν έχεις το όνομά σου… Δεν είναι τίτλος, είναι όνομα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα» υπογράμμισε ο Παύλος.

Από πλευράς του ο Νικόλαος μίλησε για την αγάπη του στην Ελλάδα, την οποία νιώθει ως τον τόπο του παρότι δεν έχει πια την ιθαγένεια. «Συστήνομαι ως Νικόλαος. Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως Πρίγκιπα Νικόλαο. Δεν το ζητάω. Δεν υπάρχει και λόγος. Παντού αισθανόμουν ξένος, μεγάλωσα και υπηρέτησα στην Αγγλία, αλλά ποτέ δεν αισθάνθηκα Άγγλος. Εδώ στην Ελλάδα για πρώτη φορά αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου και μου δίνει τρομερή ευτυχία» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μου αφαιρέθηκε. Μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτόν τον τόπο. Είμαι Έλληνας και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

«Δεν θα κατέβω στην πολιτική»

«Όταν ήμασταν πιο μικροί είχαμε αίσθηση ότι μπορεί να επιστρέψουμε. Μετά καταλάβαμε ότι αυτά που μας έλεγαν άλλοι γύρω, δεν… Ο πατέρας μου όμως μας έδωσε την αγάπη για τη χώρα. Δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε και πάντα μας έλεγε ότι το να προσφέρεις στη χώρα σου είναι το πιο σημαντικό. Μπορώ να προσφέρω εγώ, να περνάω μηνύματα στο βασιλιά της Αγγλίας της Δανίας… Είναι μια προσφορά» ανέφερε ο Παύλος.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν σκέφτεται να κατέβει στην πολιτική, είπε: «Δεν έχω τέτοια σχέση με κανένα κόμμα. Κόσμος στο δρόμο μου το λέει. Αυτό ποτέ δεν το θέλαμε. Δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Με ενδιαφέρει πολύ η πολιτική αλλά όχι να κατέβω εγώ».

«Δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Πιο πολύ μπορώ να προσφέρω εκτός της πολιτικής, παρά εντός. Προσφέρω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Είτε ως ιδιώτης, είτε ως εθελοντής. Πάντα θα κοιτάξω το καλό της πατρίδας» είπε με τη σειρά του ο Νικόλαος, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ