Τελικός Conference League: Έρημη πόλη η Νέα Φιλαδέλφεια – Κλειστοί δρόμοι, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Λίγες ώρες έμειναν για τον μεγάλο τελικό του Europa Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 22:00 και οι εικόνες από τη Νέα Φιλαδέλφεια θυμίζουν εκείνες επί lockdown.

Η Νέα Φιλαδέλφεια μοιάζει με έρημη πόλη, καθώς οι δρόμοι είναι κλειστοί σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω από το γήπεδο της ΟΡΑΡ Arena. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να έχουν την ανάλογη διαπίστευση για να κυκλοφορήσουν.

Από το βράδυ της Κυριακής, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στη σφράγιση του γηπέδου, όπου είχε προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος όλων των χώρων του από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας στον εξωτερικό του χώρο, από τον οποίο περνούν μόνο όσοι φέρουν ειδική διαπίστευση.

Γερανοί της Τροχαίας βρίσκονται στην πόλη για να σηκώνουν αυτοκίνητα, που τυχόν εμποδίζουν την κυκλοφορία. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες και το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας έχει γίνει «φύλλο και φτερό».

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα, ολόκληρη η πόλη έχει μπει σε ρυθμούς τελικού και έχει μετατραπεί σε «φρούριο».

Σχετικά με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Ασφάλεια, την Τροχαία, και την Αντιτρομοκρατική, ειδικές από ειδικές ομάδες της Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός. Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η ασφάλεια προσώπων και εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προτάσεις της διοργανώτριας αρχής.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εναέρια μέσα τα οποία θα καλύπτουν τον εναέριο χώρο και σε μεγαλύτερη ακτίνα από το γήπεδο, έχουν ολοκληρώσει την κατόπτευση του γηπέδου και έχει αποφασιστεί που θα μπουν τα antidrones.

 

Σημειώνεται ότι 120 εθελοντές διασώστες θα βρίσκονται στο γήπεδο της OPAP Arena, ενώ για πρώτη φορά πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα βρίσκεται εντός γηπέδου σε κάθε θύρα, σε κάθε κερκίδα, ούτως ώστε ακόμη κι αν πέσει κάποια κροτίδα μέσα στο γήπεδο, οι πυροσβέστες να είναι σε θέση να την απομακρύνουν εύκολα και γρήγορα, χωρίς να παρουσιαστούν περαιτέρω προβλήματα.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αθήνας, εφόσον χρειαστεί να γίνει μαζική μεταφορά ασθενών.

Δύο διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης των φιλάθλων

Τα μέτρα προβλέπουν τη δημιουργία δύο διαφορετικών σημείων συγκέντρωσης για τους φιλάθλους των δύο ομάδων, τα λεγόμενα fun meeting points, η μετακίνηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενα συνοδεία αστυνομικών με συρμούς του ΗΣΑΠ αλλά και λεωφορεία του ΟΣΥ που θα διατεθούν αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που θα έχουν προμηθευτεί κόκκινα εισιτήρια θα συγκεντρωθούν σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο. Από εκεί στις 6:30 το απόγευμα θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά τους με συρμούς του ΗΣΑΠ χωρίς ενδιάμεσες στάσεις προς το σταθμό Περισσό και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο γήπεδο με συνοδεία αστυνομικών. Οι συρμοί του ΗΣΑΠ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά των φιλάθλων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης από άλλους πολίτες.

Όσον αφορά στους φιλάθλους της Φιορεντίνα οι οποίοι διαθέτουν τα μπλε εισιτήρια, έχει προβλεφθεί η συγκέντρωσή τους σε χώρο στο ΟΑΚΑ, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και φυσικά συνοδεία αστυνομικών στο γήπεδο με λεωφορεία του ΟΣΥ.

Όσον αφορά τους φιλάθλους που έχουν προμηθευτεί τα λευκά εισιτήρια θα εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς Ειρήνη και Θησείο του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση, χωρίς ενδιάμεση στάση, προς τον σταθμό Περισσό.

conference league

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εξυπηρέτηση θεατών που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν μειωμένη κινητικότητα. Από τη διοργανώτρια αρχή θα διατεθούν μίνι vans που θα τους μεταφέρουν από και προς τον σταθμό Περισσό.

Όλοι οι φίλαθλοι πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το νόμιμο εισιτήριο το οποίο είναι αυστηρά προσωποποιημένο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ καλούνται να είναι συνεργάσιμοι με τις υποδείξεις των αστυνομικών και τους ελέγχους που θα διενεργηθούν από αυτούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σφράγιση του γηπέδου και την έρευνα όλων των χώρων του από ειδικούς εκπαιδευμένους σκύλους. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας στον εξωτερικό χώρο, από τον οποίο περνούν μόνο όσοι έχουν την ειδική διαπίστευση και κατόπιν αυστηρού ελέγχου.

Συνεπώς οι φίλαθλοι με την άφιξή τους στο γήπεδο θα κατευθύνονται στα ανάλογα σημεία πρόσβασης θεατών, ενώ θα κληθούν εκ νέου να επιδείξουν το εισιτήριο τους και την ταυτότητά τους και θα υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο. Στα εισιτήρια που έχουν λάβει μέσω της εφαρμογής της UEFA υπάρχουν όλοι οι σχετικοί όροι καθώς και τα αντικείμενα που απαγορεύεται να έχουν στην κατοχή τους οι φίλαθλοι. Σε περίπτωση που βρεθούν να κατέχουν οποιαδήποτε απαγορευμένο αντικείμενο, θα απομακρύνονται από τον χώρο και θα προσάγονται σε αστυνομική υπηρεσία.

Πώς θα γίνει η αποχώρηση των φιλάθλων από το γήπεδο

Η αποχώρηση των φιλάθλων από το γήπεδο θα γίνει κατόπιν υπόδειξης του προσωπικού της διοργανώτριας αρχής και της ΕΛΑΣ με τον αντίστροφο τρόπο. Δηλαδή οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα κατευθυνθούν στον σταθμό του ΗΣΑΠ Περισσός, ενώ της Φιορεντίνα σε λεωφορεία που θα βρίσκονται στη λεωφόρο Δεκελείας.

Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί και για τη μετακίνηση την ημέρα του αγώνα, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, των αθλητών και των μελών των αποστολών, των διαγωνιζομένων ομάδων, των διαιτητών και των επίσημων προσκεκλημένων της διοργανώτριας αρχής.

Τέλος, σταδιακά θα εφαρμοστούν μια σειρά από τεχνικές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να καλούν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να εφαρμόσουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να αποφύγουν την κίνηση με τα οχήματα τους στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, τόσο για τη δική τους εξυπηρέτηση, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ