Ταξίδια διαδικτυακής απάτης

Ταξίδια διαδικτυακής απάτης

Εξιχνιάστηκαν, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 38 περιπτώσεις εξαπάτησης χρηστών του διαδικτύου, που αφορούσαν στην διοργάνωση υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων», τα οποία διαφημίζονταν στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δύο ανδρών, ηλικίας 31 και 59 ετών, για κατ’ επάγγελμα απάτη με υπολογιστή. Οι δράστες, διαφημίζοντας «πακέτα» διακοπών μέσω του διαδικτύου σε δελεαστικές τιμές, απέσπασαν περίπου 50.000 ευρώ .

Συγκεκριμένα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν εξαπατηθεί από άγνωστα άτομα, τα οποία χρησιμοποιώντας το Facebook, διαφήμιζαν ταξιδιωτικά «πακέτα» σε δελεαστικές τιμές. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, έπειθαν τους πολίτες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, χωρίς ωστόσο αυτά να πραγματοποιούνται.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης αστυνομικής και ψηφιακής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν τόσο ο 31χρονος όσο και ο 59χρονος, ως οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και διοργανωτές των υποτιθέμενων ταξιδιωτικών «πακέτων».

Οι δύο δράστες για να πετύχουν το σκοπό τους δημιουργούσαν προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων στο «Facebook», μέσα από τα οποία διαφήμιζαν ταξίδια προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού (Παρίσι, Λονδίνο, Ντουμπάι κ.λπ.) με φθηνά «πακέτα» διακοπών.

Στη συνέχεια εισέπρατταν από πολίτες χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την πραγματοποίηση των ταξιδιών, ενώ έπειτα διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους και τα ταξίδια δεν πραγματοποιούνταν ποτέ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, για να προσδιοριστεί το μέγεθος της απάτης και τυχόν εμπλοκή τους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ