Τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό

Η ανθολογία παραμυθιών από το Εργαστήρι δημιουργικής γραφής του Public Βόλου διατίθεται δωρεάν στους μαθητές Δημοτικού με αγορές σχολικών.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα παιδιών που πήγαινε δημοτικό σχολείο, ζούσε στον Βόλο και δεν γνώριζε τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Πώς να αντιμετωπίσουν όμως έναν φόβο, που ήξεραν ότι όσο μεγάλωναν θα αποτελούσε και μεγαλύτερη απειλή; Τα Public με αφορμή τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα του σχολικού εκφοβισμού και στην Ελλάδα διοργάνωσαν το 2015 ένα δημιουργικό εργαστήρι γραφής για παιδιά με στόχο την αφύπνιση και ενημέρωση όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας μέχρι και σήμερα, τα Public προσφέρουν συνεχώς στα παιδιά αφορμές όχι μόνο για δημιουργική έκφραση, αλλά και για την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν την προσωπική τους ανάπτυξη.

Μέσα από τις 750 δωρεάν εκδηλώσεις, σεμινάρια κι εργαστήρια που υλοποιούνται σε όλα τα καταστήματά Public στην Αθήνα και στην περιφέρεια, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα, να συμμετέχουν  σε εργασίες και να συζητήσουν ιδέες.

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός και λογοτεχνία», που πραγματοποιήθηκε από τα Public στο κατάστημα του Βόλου το χρονικό διάστημα Μάρτης – Μάης 2015, απασχόλησε μαθητές Δημοτικού από 7 έως 12 ετών ενώ, ολοκληρώθηκε σε 9 εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Μέσα από τη ζωγραφική, τη συζήτηση, το τραγούδι και το παιχνίδι, τα παιδιά ενημερώθηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, όξυναν τη φαντασία τους και καλλιέργησαν το συγγραφικό τους ταλέντο. Κι αντί τούτο το παραμύθι που ξεκίνησε παραπάνω με την κλασική φράση «μια φορά κι έναν καιρό…» να τελειώνει με τον γνωστό τρόπο «…και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», καταλήγει με τα παραμύθια που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό.

Στις συναντήσεις, τα παιδιά, με την καθοδήγηση του συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, έμαθαν τι είναι σχολικός εκφοβισμός (bullying), συζήτησαν, αναζητώντας λύσεις, για παρόμοιες καταστάσεις που δυστυχώς έχουν βιώσει τα ίδια ή συμμαθητές τους στο σχολείο και με οδηγό τη φαντασία τους, τραγούδησαν, ζωγράφισαν και έγραψαν μία ανθολογία παραμυθιών με τίτλο «Διώξε τον φόβο σου με ένα παραμύθι».

Με κεντρικό θέμα μία ιστορία για ένα άγριο, άτακτο ζώο που μπαίνει ξαφνικά σε ένα σχολείο ήσυχων ζώων, τα παιδιά φώναξαν δυνατά το σύνθημα τους εναντίον του σχολικού εκφοβισμού «Τον φόβο τον διώχνουμε από μέσα μας, όταν δεν τον φοβόμαστε, όταν μιλάμε, όταν κάνουμε κάτι για να τον διώξουμε μακριά μας…».

Η ειδική έκδοση για τον σχολικό εκφοβισμό από τα Public θα διατίθεται δωρεάν* στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους  σε όλους τους μαθητές Δημοτικού που θα πραγματοποιήσουν αγορές σχολικών (βιβλία, τσάντες , είδη γραφικής ύλης κλπ)

*Ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων

 

Διώξε τον φόβο με ένα παραμύθι

Ανθολογία παραμυθιών παιδιών δημοτικού που συμμετείχαν στο εργαστήρι δημιουργική γραφής στο Public Βόλου.

Υπεύθυνος εργαστηρίου: Διονύσης Λεϊμονής

Εικονογράφηση: Νίκος Κυρίτσης

Διατίθεται δωρεάν αποκλειστικά στα καταστήματα Public με αγορές σχολικών ειδών.

Ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ