Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1919 το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδος, μετέπειτα ΚΚΕ, κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα.

1066 – O Χάρολντ Γκόντουινσον στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1205 – Ο Φίλιππος της Σουαβίας στέφεται βασιλιάς των Ρωμαίων.

1322 – Ο Στέφανος Ούρος Γ΄ στέφεται βασιλιάς της Σερβίας.

1355 – Ο Κάρολος Δ’ στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας στο Μιλάνο.

1449 – O Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας στον Μυστρά.

1492 – Οι Φερδινάνδος και Ισαβέλλα μπαίνουν στη Γρανάδα.

1540 – Ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας παντρεύεται την Άννα φον Κλεβ.

1781 – Μάχη του Τζέρσεϊ: οι Βρετανοί νικούν τους Γάλλους στην τελευταία τους απόπειρα να εισβάλλουν στο Τζέρσεϊ.

1809 – Συνδυασμένες βρετανικές, πορτογαλικές και αποικιακές βραζιλιάνικες δυνάμεις αρχίζουν την εισβολή στην Καγιέν κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων.

1839 – Η πιο καταστροφική καταιγίδα των τελευταίων 300 ετών σαρώνει όλη την Ιρλανδία, προκαλώντας καταστροφές σε περισσότερα από το 20% των σπιτιών στο Δουβλίνο.

1853 – Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Η.Π.Α. Φράνκλιν Πιρς και η οικογένειά του εμπλέκονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Μασαχουσέτη, στο οποίο σκοτώνεται ο 11χρονος γιος του προέδρου, Μπέντζαμιν Πιρς.

1870 – Εγκαινιάζεται το Βίνερ Μουζικφεράιν στη Βιέννη της Αυστρίας.

1907 – Η Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει στη Ρώμη το πρώτο της σχολείο και κέντρο ημερήσιας φροντίδας για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

1912 – Το Νέο Μεξικό γίνεται η 47η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1919 – Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδος, μετέπειτα ΚΚΕ, κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα.

1929 – Ο Αδόλφος Χίτλερ ονομάζει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.

1945 – Δεκεμβριανά: οι δυνάμεις του ΕΑΜικού μετώπου αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον Πειραιά και την Αθήνα υπό την σφοδρή πίεση των Βρετανικών δυνάμεων.

1951 – Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος ιδρύουν το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα (ΛΕΚ)

(Με πληροφορίες του Wikipedia)

Exit mobile version