Τα διεθνή ΜΜΕ για το photoshop

Τα διεθνή ΜΜΕ για το photoshop

 

Την είδηση για την εισαγγελική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε βασανισμός κρατουμένου, στην περίπτωση των τεσσάρων συλληφθέντων της ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης, μεταφέρει το Reuters προσθέτοντας ότι “η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα αλλοιωμένες φωτογραφίες για να μην φαίνονται οι μώλωπες”.

Προστίθεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Αστυνομία κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ μεταφέρεται η εξήγηση του Νίκου Δένδια για την αλλοίωση των εικόνων των κατηγορουμένων ως εξής:

“Χρησιμοποιήθηκε photoshop. Ρώτησα όπως κάθε λογικός άνθρωπος γιατί έγινε αυτό και μου απάντησαν ότι αυτό έγινε για να έχουν μία εικόνα που θα αναγνώριζε ο μέσος άνθρωπος, αλλιώς δεν υπήρχε λόγος να δοθούν στη δημοσιότητα”.

Το ρεπορτάζ μιλά για την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και η καταγγελία μίας μητέρας ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί βασανιστήρια όπως γίνεται στο Γκουαντάναμο. “Του φέρθηκαν με μίσος γιατί είναι αναρχικός” ανέφερε.

Για “χοντροκομμένη προσπάθεια” να καλυφθούν τα τραύματα των κρατουμένων μιλά ο Guardian ενημερώνοντας για την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί ώστε να διαπιστωθεί αν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών προκάλεσε κατακραυγή πράγμα που οδήγησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να δεσμευτεί ότι θα είναι αμείλικτοι στην τιμωρία των ενόχων αν αποδειχτεί ότι υπήρξε παράβαση του νόμου.

Νωρίτερα – αναφέρει ο Guardian – το υπουργείο είχε εκδώσει ανακοίνωση που χαρακτήριζε τους κρατούμενους ιδιαίτερα επικίνδυνους. “Απειλούσαν ζωές με καλάσνικοφ και κράτησαν έναν όμηρο. Οι ένοπλες συμπλοκές δεν γίνονται με λουλούδια” ανέφερε το κείμενο σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Την είδηση της έρευνας για τις αλλοιωμένες φωτογραφίες και τις υποψίες για κακομεταχείριση κρατουμένων μεταφέρει και το BBC αναφέροντας το ιστορικό της σύλληψης και τη σχέση που οι κρατούμενοι θεωρείται ότι έχουν με την τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ