Συζητήθηκε στο ΣτΕ η φορολογική εκκρεμότητα του Θεόδωρου Κασσελάκη, πατέρα του πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Συζητήθηκε σήμερα στο ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η προσφυγή του Θεόδωρου Κασσελάκη, πατέρα του πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία στρέφεται κατά του καταλογισμού ποσού 4.016.269 ευρώ που μαζί με τις προσαυξήσεις 20 ετών φτάνει τα 11,1 εκατ. ευρώ και αφορά διώροφη βίλα στην Εκάλη.

της Άννας Κανδύλη

Στον κ. Κασσελάκη έχουν καταλογιστεί φόροι εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας καθώς ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου εμφανιζόταν μία off shore εταιρεία αλλά, όπως προέκυψε κατόπιν ελέγχων, μέτοχος κατά 50% είναι ο ίδιος και κατά 50% η σύζυγός του, Ευαγγελία Κασσελάκη.

Η υπόθεση, που εκκρεμεί φορολογικά και δικαστικά εδώ και 20 χρόνια, είχε απασχολήσει τον περασμένο Απρίλιο και πάλι το ίδιο Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο εξέδωσε τότε απόφαση, με την οποία αρνήθηκε προσωρινά να ικανοποιήσει το αίτημα του προσφεύγοντα. Λόγω σπουδαιότητας όμως, η οποία σχετίζεται με την ερμηνεία διάταξης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), η υπόθεση παραπέμφθηκε στην 7μελη σύνθεση ενώπιον της οποίας συζητήθηκε σήμερα.

Τα επιχειρήματα

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης μέσω των δικηγόρων του Χαράλαμπου Πελέκη και Διονύση Φιλίππου υποστήριξε ότι η off shore δεν έχει διαλυθεί παρά του ότι στην Ελλάδα έχει αδρανοποιηθεί και οι φόροι που έχουν καταλογιστεί πρέπει να καταβληθούν από αυτήν.

Ωστόσο η σύμβουλος επικρατείας, εισηγήτρια της υπόθεσης, Βαρβάρα Ραυτοπούλου, επισήμανε ότι «σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε αντικείμενο δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων».

Ανέφερε δε ότι «η ερμηνεία αυτή είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και της στενής ερμηνείας των φορολογικών διατάξεων, καθώς υπό την αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα παρέχεται στα πρόσωπα τα οποία διοικούν και εκπροσωπούν τις αλλοδαπές, επιχειρήσεις και οργανισμούς η ευκαιρία να μεθοδεύουν την απαλλαγή τους από την ευθύνη τους για τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών έναντι του Δημοσίου απλώς με την παύση της υποκείμενης σε φόρο οικονομικής δραστηριότητάς τους».

Η πλευρά Κασσελάκη υποστήριξε ότι η off shore εταιρεία είναι ενεργή, δραστήρια και δεν προκύπτει από πουθενά η λύση της και πως η παύση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκληφθεί ως διάλυσή της.

Οι δικηγόροι του μάλιστα αναφερόμενοι στις αποφάσεις τόσο του Διοικητικού Πρωτοδικείου όσο και του Διοικητικού Εφετείου που δεν τον έχουν δικαιώσει έκαναν λόγο για παραβίαση της συνταγματικής προστασίας της επιχειρηματικής ελευθερίας και για αποφάσεις που είναι αντίθετες στην διάκριση των εξουσιών.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ