Σύνοδος Πρυτάνεων: Τι απάντησε στην πρόταση για δημιουργία σώματος προστασίας των Πανεπιστημίων

Την κυβερνητική πρόταση για τη λήψη μέτρων αναφορικά με την ίδρυση ενός σώματος προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σχολιάζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με φόντο και την επίθεση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εμφανίζεται θετική στη φύλαξη, η οποία όμως θα υπάγεται στα πρυτανικά συμβούλια και όχι στην αστυνομία, ενώ αποδέχεται την ελεγχόμενη είσοδο, αλλά μόνο στις ευαίσθητες υποδομές.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων χαρακτηρίζει ως “σημαντική” την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις και τους αρμόδιους υπουργούς και εκτιμά ότι “η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις”. Σχετικά με την κυβερνητική πρόταση να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εδρεύει στα Πανεπιστήμια και θα έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την Ελληνική Αστυνομία σημειώνουν ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη, “θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο” δεδομένου του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Αναφορικά με την ελεγχόμενη είσοδο, εκτιμούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί “τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης”, ενώ σχετικά με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σημειώνει πως “αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές”. Πάντως, η Σύνοδος προχώρησε στον ορισμό επιτροπής πρυτάνεων, που θα ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση με την Πολιτεία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας, στη συνεδρίαση της στις 03-11-2020, αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα για άλλη μία φορά τις περιπτώσεις βίας που συνέβησαν τελευταία τόσο στο ΟΠΑ όσο και στο ΕΜΠ. Στη συζήτησή μας αυτή, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε χωρίς παρωπίδες μία κατάσταση παθογένειας ετών και να καταγράψουμε λύσεις πρακτικές και ρεαλιστικές, όσο και τολμηρές, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου που το Σύνταγμά του θεμελιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, στεκόμαστε απέναντι στη βία, αρνούμαστε το καθεστώς ομηρίας. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, εν μέσω της πανδημίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες που δημιουργούνται και με αίσθημα ευθύνης, επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο. Η Σύνοδος θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις και τους αρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο. Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε Πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων. Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Όλες οι παραπάνω θέσεις είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ, σε σύντομο διάστημα, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για το λόγο αυτό, ορίστηκε επιτροπή Πρυτάνεων, που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την Πολιτεία.

Καθηγητής Νίκος Γ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων

Πηγή: alfavita.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ