Συναγερμός στις πύλες εισόδου λόγω των κρουσμάτων – Η εικόνα σε αεροδρόμια, λιμάνια και Προμαχώνα

Η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές.

Κατά το πρώτο εξαήμερο της επανεκκίνησης στα συνολικά 31.169 τεστ που διενεργήθηκαν στις 27+3 πύλες εισόδου της χώρας, τα 100 ήταν θετικά. Ο συναγερμός από το Μέγαρο Μαξίμου χτύπησε την Πέμπτη όταν από τα 50 νέα κρούσματα τα 27 ήταν εισαγόμενα, κυρίως οδικώς από τον Προμαχώνα. Από την Τρίτη 14 Ιουλίου θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό ως 72 ώρες πριν την άφιξη για την είσοδο από τον Προμαχώνα όλων ανεξαιρέτως των ταξιδιωτών. Σε ισχύ παραμένει και η συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού 24 ώρες πριν από την άφιξη, η οποία και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τόπο προέλευσης, τα στοιχεία επικοινωνίας, τη διεύθυνση και τον χρόνο παραμονής στην Ελλάδα.

Μέσα στην εβδομάδα στις πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή τα 27 αεροδρόμια, τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας και τον Προμαχώνα, γίνονταν καθημερινά περισσότερα από 8.500 τεστ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά την πρώτη εβδομάδα υποδέχτηκαν 90.000 διεθνείς επιβάτες και 850 πτήσεις. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κέρκυρας και Κω που υποδέχτηκαν τουρίστες κυρίως από Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία και Τσεχία.

Η διαδικασία των δειγματοληπτικών ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια εξελίσσεται ομαλά και τα περιστατικά των πρώτων ημερών με τους ταξιδιώτες που δεν είχαν συμπληρώσει την υποχρεωτική φόρμα εντοπισμού έχουν περιοριστεί. Τα δύο λιμάνια της δυτικής Ελλάδας μέχρι και την Παρασκευή θεωρούνταν ‘καθαρά’ καθώς από τους ελέγχους δεν είχε εντοπιστεί κανένα κρούσμα στους επισκέπτες κυρίως που φτάνουν από Ιταλία. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου διακινούνται καθημερινά κατά μέσο όρο 2.000 επιβάτες, τα διενεργούμενα τεστ ξεπερνούν τα 200 σε ημερήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες και στην Πάτρα ξεπερνούν τα 300.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Το Βήμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ