Συμβουλές για να επιλέξετε τρόπο εκπαίδευσης του σκύλου σας

Γράφει ο Θοδωρής Τριάντης, εκπαιδευτής σκύλων  www.triadis.gr

Ιδιοκτήτης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ  www.ekes.gr  

Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων www.paseks.gr

 

Η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να γίνει με κατ’ οίκον επισκέψεις, με παραμονή του σκύλου στο χώρο της σχολής και με μαθήματα-επισκέψεις στη σχολή.

Μάθετε τα υπέρ και τα κατά όλων των τρόπων εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με τις δικές σας ανάγκες και του σκύλου σας επιλέξτε τον πιο κατάλληλο.

Η εκπαίδευση του σκύλου είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αρμονική συμβίωση με τον πιστό μας φίλο, αν πρόκειται να τον έχουμε για συντροφιά, και στην καλή συνεργασία για τις περιπτώσεις που έχουμε το σκύλο για εργασία (φύλαξη, ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών, ναυαγοσώστη, διασώστη σεισμών,  σκύλο οδηγό ή βοηθό για άτομα με ειδικές ανάγκες ή για κυναθλήματα όπως agility, schutzhund κλπ).

Αυτό που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι ότι για να έχει επιτυχία η εκπαίδευση  πρέπει να περνάνε καλά και να δουλεύουν μεθοδικά σαν ομάδα ο σκύλος με τον ιδιοκτήτη και τον εκπαιδευτή.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ:

1.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Ο σκύλος εκπαιδεύεται μαζί με τον ιδιοκτήτη και κάνουν εξάσκηση σπίτι τους σε ό,τι έχουν μάθει.

-Χώρος εργασίας οργανωμένη σχολή με κατάλληλη υποδομή και ασφαλείς χώρους για κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση  και ομαδικά μαθήματα εξάσκησης. Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται γίνονται κάποια μαθήματα  σε πολυσύχναστους δρόμους ή αν κρίνει ο εκπαιδευτής   κάποιες επισκέψεις στο σπίτι για συγκεκριμένες βελτιώσεις.

-Το θετικό είναι ότι η εκπαίδευση γίνεται μπροστά σας, πιθανές απορίες λύνονται επί τόπου σε θέματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, υγιεινή, ζημιές) και παρακολουθείτε την πρόοδο του σκύλου σας καθημερινά, και με πρακτική στο σπίτι σας. Μέσα στα θετικά είναι ότι εκπαιδεύεστε κι εσείς με τον σκύλο σας και στα ομαδικά μαθήματα αποκτάτε εμπειρίες μαθαίνετε από τους άλλους.

-Το αρνητικό είναι ότι πρόκειται για τον πιο χρονοβόρο τρόπο, πρέπει να πηγαίνετε εσείς στην σχολή, και ότι χρειάζεστε μεταφορικό μέσο (υπολογίστε τα έξοδα κίνησης).

2.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ

Ο σκύλος σας μένει κάποιο διάστημα εσώκλειστος στη σχολή και κατά την διάρκεια ή στο τέλος  της εκπαίδευσης κάνει μία σειρά μαθημάτων προσαρμογής με τον ιδιοκτήτη.

-Χώρος εργασίας. Οργανωμένος με ασφαλείς χώρους εκπαίδευσης και κατάλληλες προϋποθέσεις φιλοξενίας του σκύλου σας.

-Είναι θεωρητικά ο πιο ξεκούραστος  τρόπος για τον ιδιοκτήτη αλλά και ο λιγότερο χρονοβόρος. Πολλές φορές παρουσιάζονται δυσκολίες σε μερικούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι παίρνοντας το σκύλο από τη σχολή δεν χρειάζεται πλέον να ασχοληθούν καθόλου μαζί του, το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Αντικειμενικά είναι η  μόνη αξιόπιστη λύση για ιδιοκτήτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι αποστάσεις για τις κοντινότερες σχολές και επαγγελματίες εκπαιδευτές είναι μεγάλες. Σαφώς είναι  προτιμότερο από το να φωνάξουμε τον ξάδελφο από το χωριό γιατί πάντα είχε σκυλιά και ξέρει.

-Είναι μάλλον ο πιο δαπανηρός τρόπος γιατί πρέπει να πληρωθούν και τα έξοδα παραμονής. Μπορεί, βέβαια, να συνδυαστεί με πιθανή απουσία σας για διακοπές, όπου είναι καλύτερα ο σκύλος να εκπαιδευτεί παραμένοντας σε έναν χώρο, παρά να μένει απλά  στο κλουβί ενός χώρου φιλοξενίας.

Μεγάλο μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο σκύλος είναι μακριά σας για ένα μεγάλο διάστημα, και από το χώρο του, και δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπαίδευσή του. Σε τέτοια περίπτωση, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να έχει κερδίσει 100% την εμπιστοσύνη σας.

03.  ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι ο πιο δημοφιλής, αλλά και ο πιο ευάλωτος  τρόπος  όπου βρίσκουν ελεύθερο πεδίο οι «αλεξιπτωτιστές».

Με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό σωστών επαγγελματιών, εδώ έχουμε συνήθως άπειρους εκπαιδευτές, που δεν έχουν γνώση  ή έχουν παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας ή κάποιους που κάνουν μία «αρπαχτή» και συμπληρώνουν το εισόδημά τους πειραματιζόμενοι στα σκυλιά.

Επίσης εκπαιδευτές του  διαδικτύου και πιο πολύ του facebook, οι οποίοι αραδιάζουν πιασάρικους  τίτλους όπως ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, ψυχολόγος σκύλων, ερμηνευτής συμπεριφοράς  κλπ. Εκπαιδευτές του στρατού, εξαιρώντας ένα μικρό αριθμό στρατιωτικών με την ειδικότητα «εκπαιδευτής σκύλων» οποίοι μπορούν με διαδικασίες να εργάζονται νόμιμα και εκτός δημοσίου.

Όλοι οι άλλοι είναι χειριστές σκύλων, παράνομοι, προβάλουν σαν «διαφήμιση» την ιδιότητα του στρατιωτικού, δεν έχουν γνώση και εκθέτουν και τους κανονικούς συναδέλφους τους.

-Χώρος εργασίας, δημόσια πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια και μέσα στο σπίτι σας  μερικοί δεν βγαίνουν και ποτέ έξω από το σπίτι!  Σε μερικές περιπτώσεις είναι θετικό ότι τα σκυλάκια  εκπαιδεύονται στο χώρο που ζούνε σε κάποιες άλλες όχι γιατί δεν συγκεντρώνονται  τα σκυλιά ή τα αφεντικά τους.

-Στα θετικά είναι ότι εξυπηρετεί όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο, είναι βολικός τρόπος για τον ιδιοκτήτη γιατί δεν τρέχει στη σχολή (βενζίνες, χρόνος από την δουλειά). Οι “αλεξιπτωτιστές” του χώρου, οι οποίοι μόλις συμπληρωθούν τα μαθήματα χάνονται, αφού η μόνη επαφή είναι το κινητό τους τηλέφωνο ή ένα email. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο οικονομικότερος, ειδικά αν ο εκπαιδευτής δεν φαίνεται πουθενά, αν πέσεις σε αλεξιπτωτιστή είναι ο πλέον δαπανηρός γιατί και αποτέλεσμα δεν υπάρχει αλλά μπορεί να γίνει και ζημιά στον σκύλο.

 -Αρνητικά, δεν τους παρέχονται εμπειρίες όπως το να μένουν ελεύθερα και να έχουν επαφή με άλλα σκυλιά σε ασφαλή χώρο, πως θα γίνει αυτό σε ανοικτό δημόσιο χώρο; Επειδή πιέζει ο χρόνος, λόγω των περιορισμένων επισκέψεων, πολλές  φορές επιδιώκεται το  πολύ γρήγορο αποτέλεσμα που συνήθως είναι εφήμερο. Το αναφέρω πάλι αυτό, δεν ισχύει για μια μικρή μερίδα  επαγγελματιών  που δουλεύουν κατ οίκον, οι περισσότεροι  εκμεταλλεύονται  αυτόν τον τρόπο  γιατί δεν υπάρχει έδρα και συνήθως ούτε καν ΑΦΜ.

ΠΡΟΣΟΧΗ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ  ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

-Διάφοροι γραφικοί οι οποίοι πάνε σε δημόσιους  χώρους (πλατείες ,γήπεδα κλπ) και καλούν  ιδιοκτήτες να πάνε με τα σκυλιά τους να αποδείξουν πόσο καλοί φύλακες είναι κάνοντας «επιθέσεις και δαγκώματα» είναι παράνομοι και επικίνδυνοι. Απαγορεύονται από τον νόμο οι εκπαιδεύσεις φύλαξης σε δημόσιους χώρους.

-Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί η παροχή  ψυχοφαρμάκων από κτηνιάτρους, σε σκυλιά με προβλήματα  συμπεριφοράς. Ειδικός  στη φαρμακολογία δεν είμαι, αλλά τους ειδικούς που ρώτησα κανένας δεν ξέρει τις μελλοντικές παρενέργειες που θα έχουν τα φάρμακα σε αυτούς τους σκύλους Δεν αναφέρομαι μόνο σε  ενήλικα  σκυλιά, αναφέρομαι  και  σε κουτάβια  όπου τους προτάθηκε να ξεκινήσουν από μικρά τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Αν λοιπόν το κουτάβι σας κάνει ζημιές, σας δαγκώνει τα χέρια, έχει πολύ ενέργεια, χρειάζεστε εκπαίδευση και όχι ψυχοφάρμακα και αν ο σκύλος σας  είναι ενήλικος  πριν τον αρχίσετε καμία τέτοιου είδους θεραπεία επισκεφθείτε πρώτα έναν εκπαιδευτή με μεγάλη πείρα σε θέματα συμπεριφοράς. Επίσης πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τους εγωισμούς και αν βλέπουμε ότι δεν έχουμε τον χρόνο ή τα κότσια να κρατήσουμε ένα σκύλο να  προσπαθήσουμε να βρούμε να τον δώσουνε σε κάποιον  κατάλληλο  για να είναι χαρούμενος παρά να έχουμε ένα δυστυχισμένο «φυτό» στο σπίτι μας.

Μην εμπιστεύεστε

 -Κάποιον τον οποίο επειδή τον υπάκουε ο σκύλος του αποφάσισε να εκπαιδεύει τους σκύλους των άλλων. Επίσης ένας εκτροφέας δεν συνεπάγεται ότι ξέρει να εκπαιδεύει την φυλή που εκτρέφει, είναι ελάχιστοι οι εκτροφείς που είναι και επαγγελματίες εκπαιδευτές.

-Tους εκπαιδευτές που εκπαιδεύθηκαν από βιντεάκια στο YouTube

ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ  ΚΑΙ ΠΩΣ  ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

ΠΗΓΕΣ Κτηνίατρος, Pet shop, φίλοι ,άλλοι ιδιοκτήτες  σκύλων. Έντυπα., εκτροφείς και διαδίκτυο.

Επισκεφθείτε  περισσότερους από ένα εκπαιδευτές και γνωρίστε τους από κοντά  και δείτε τους  σε ώρα εκπαίδευσης  με άλλους σκύλους (όχι επίδειξη με ένα τέλειο σκύλο)

Αν  δείτε να χρησιμοποιεί βία φύγετε αμέσως. Να ξεκαθαρίσουμε ότι  «θετική εκπαίδευση» είναι επαγγελματικός όρος για μία μέθοδο. Δεν υπάρχει αρνητική εκπαίδευση  και υπάρχουν διάφοροι  μέθοδοι και  συνδυασμοί  αυτών χωρίς βία, απλά πηγαίνετε να δείτε με τα μάτια σας.

Μην εμπιστεύεστε κάποιον που θα επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή με email που  θα του πείτε ηλικία, φυλή και φύλο του σκύλου και θα σας πει αριθμό μαθημάτων και χρήματα. Ο εκπαιδευτής πρέπει να σας δει προσωπικά και να κάνει ο ίδιος  ένα τεστ  χαρακτήρα –συμπεριφοράς του σκύλου, καθώς και να μιλήσει μαζί σας για τον χώρο που ζει ο σκύλος, τον χρόνο που αφιερώνετε, αν υπάρχουν παιδιά κλπ. Και τι σχέση έχετε με τον σκύλο σας. Πρέπει να σας αφιερώσει χρόνο  και να σας πει τι συμπεράσματα έβγαλε από την συνάντηση και να ορίσει τι θα μάθει ο σκύλος σας και να σας βγάλει πρόγραμμα χρόνου.

Προβληματιστείτε αν δεν αγγίξει τον σκύλο σας από την πρώτη συνάντηση ή αν σας  τα παρουσιάζει όλα πολύ εύκολα.

Αν δεν έχει σχολή να υπάρχει κάποιο σημείο συνάντησης και να έχει έναρξη στην εφορία και επαγγελματικό ΑΦΜ.

Να θυμάστε ότι εκπαιδεύεστε και εσείς και εκπαίδευση δεν είναι μόνο οι εντολές, αλλά και η υγιεινή  και η αποφυγή φοβιών κλπ.

Ζητείστε του υποστήριξη σε βάθος χρόνου σε θέματα συμπεριφοράς. 

Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι εκπαίδευσης σε όλες τις περιπτώσεις των σκύλων. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που έχει προβληματική συμπεριφορά και η εκπαίδευσή του έχει να ασχοληθεί με διόρθωση κακών συνηθειών, είναι προτιμότερο να δουλέψει μαζί με τον ιδιοκτήτη. Επίσης είναι πολλοί οι παράγοντες για τον βαθμό της απόδοσης της εκπαίδευσης.

Για να αποδώσει η εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει πάντα η συνέχεια από τον ιδιοκτήτη και αν δεν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε να μην τον  εκπαιδεύσετε

Για να έχει επιτυχία πρέπει περνάνε  καλά  και να δουλέψουν μεθοδικά σαν ομάδα Σκύλος-Ιδιοκτήτης-Εκπαιδευτής.

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας, αυτά που θα δείτε και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες επιλέξτε τον σωστό.

 

Δείτε επίσης:

Αυτή είναι η αλήθεια για τους σκύλους-οδηγούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ