Συμβουλές για… μοναχοπαίδια

Συμβουλές για… μοναχοπαίδιαΠριν μερικές δεκαετίες η έκφραση ‘μοναχοπαίδι’ ήταν φορτισμένη με αρνητική σημασία, σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Rutgers Susan Newman, ενώ σήμερα το φαινόμενο των οικογενειών με ένα μόνο παιδί γίνεται όλο και συχνότερο. Η απόφαση του ζευγαριού να κάνει μόνο ένα παιδί δεν είναι εγωιστική, αλλά μπορεί ν’ αντανακλά την ικανότητά τους ν’ αναθρέψουν με τον καλύτερο τρόπο ένα παιδί. 

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

 

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται: ” τι είδος ζωής επιθυμώ;” και “τι θέλω για τα παιδιά μου;” και οι επιθυμίες τους καθορίζουν το μέγεθος της οικογένειας που θα κάνουν. Δεν υπάρχουν κανόνες ως το προς τα πόσα παιδιά θα πρέπει να έχει μια οικογένεια, γιατί δεν είναι το μέγεθός της που παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά η ποιότητα των σχέσεων γονιού-παιδιού και ο τρόπος ανατροφής του.

Το να αποκτήσει κανείς παιδιά δεν θα πρέπει να είναι ούτε αγγαρεία, ούτε υποχρέωση σε συγγενικές και κοινωνικές πιέσεις. Θα πρέπει πάντοτε να αποτελεί την επιθυμία των γονιών. Αν λοιπόν η επιθυμία των γονιών ικανοποιείται με την ύπαρξη ενός παιδιού και τη συναισθηματική σύνδεσή τους με αυτό, τότε γι’ αυτή την οικογένεια η ύπαρξη ενός παιδιού τους δίνει ικανοποίηση.

Τα μοναχοπαίδια συνήθως φέρουν την ετικέτα με το αρνητικό χαρακτηριστικό ‘εγωιστής’, κάτι που προέκυψε από μια πολύ παλιά έρευνα, του 1896, η οποία βέβαια δεν μπορούσε να προβλέψει τις τεράστιες κοινωνικές αλλαγές στον επόμενο αιώνα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μοναχοπαίδια δεν είναι πιο επιθετικά, μοναχικά, πιο εγωιστές από τα παιδιά που έχουν αδέλφια, ούτε και αρρωσταίνουν περισσότερο ή έχουν φανταστικούς φίλους. 

Η λίστα με τους λόγους που οι γονείς επιθυμούν ένα μόνο παιδί μεγαλώνει συνέχεια:

– Οι γυναίκες ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και τη δημιουργία επαγγελματικής καριέρας, οπότε περιμένουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Από φυσιολογικής άποψης είναι πιο δύσκολο και ως προς τη σύλληψη και ως προς τα γόνιμα χρόνια που μια γυναίκα έχει μπροστά της.

 Μετά τη μητρότητα, η πλειοψηφία των γυναικών επιστρέφουν στην εργασία τους. Το μοίρασμα του χρόνου της ανάμεσα στο να είναι καλή μητέρα και εργαζόμενη συχνά είναι πρόκληση και η ύπαρξη δεύτερου παιδιού γίνεται απαγορευτική.

-Το κόστος των παιδιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αν υπολογίσει κανείς την οικονομική επιβάρυνση για παιδικό σταθμό, ιδιωτικό σχολείο, έξοδα μόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων στη συνέχεια πανεπιστημιακών σπουδών.

-Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δεύτερων γάμων, πολλές γυναίκες και άντρες έχουν παιδιά από τον πρώτο τους γάμο και στον δεύτερο επιθυμούν να κάνουν μόνο ένα, ως επισφράγισμα της νέας τους συζυγικής σχέσης.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ