Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στα διόδια της Ελευσίνας

Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στα διόδια της Ελευσίνας 

 

Συνελήφθη στην Ελευσίνα, 57χρονος για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων και παράβαση του νόμου περί όπλων. Στο πλαίσιο της υπόθεσης, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, εντόπισαν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 57χρονος, στα διόδια της Ελευσίνας.

 

Κατά τον έλεγχο που ακολούθησε στο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο περιδέραια αποτελούμενα από κωνικά κομβία από στεατίτη ερυθρού και πράσινου χρώματος, περιδέραιο αποτελούμενο από χάντρες φαγεντιανής,  περιδέραιο αποτελούμενο από πήλινα κομβία,  δύο σφραγιδόλιθους από στεατίτη, οστέινο σφραγιδοκύλινδρο, οχτώ οστέινες χάντρες καθώς και θραύσματα από άλλες, δύο χάλκινα μαχαίρια και χάλκινος μπαλτάς (μικρός), χάλκινο κάτοπτρο (θραυσμένο) και τρία χάλκινα θραύσματα εργαλείων,  χάλκινο δαχτυλίδι και χάλκινη βελόνα θραυσμένη σε δύο κομμάτια, δύο σιδερένια αντικείμενα (κρίκος- βελόνα), πέντε χρυσά ανθεμωτά τμήματα περιδεραίου,  χρυσή κορυφή καρφίτσας με μορφή γυναικείας κεφαλής, μικρό σιδερένιο σκαπτικό εργαλείο (πιθανόν από παλαιότερη λαθρανασκαφή).

 

Τα αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και χρονολογούνται στους ύστερους μυκηναϊκούς χρόνους.

 

Επίσης σε έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαρμάρινο κιονόκρανο παλαιοχριστιανικής περιόδου κορινθιακού ρυθμού, διαστάσεων 0,50m ύψος και 0,64m μέγιστο πλάτος και δύο τεμάχια συνανήκοντα και συγκολλώμενα με το προαναφερόμενο  μαρμάρινο κιανόκρανο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ