Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον 19χρονο πρόσφυγα που αρίστευσε στις Πανελλήνιες – Τον κάλεσε στο Μαξίμου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον 19χρονο πρόσφυγα από το Ιράν, που αρίστευσε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επικοινώνησε με τον αριστούχο Κούρο Ντουρμοχαμαντί, παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν που έφτασε με μια πλαστική βάρκα, σε μια ακτή της Λέσβου πριν από τρία χρόνια.

Τον συνεχάρη λέγοντάς του ότι αποτελεί παράδειγμα και είναι πηγή αισιοδοξίας. Επίσης, τον κάλεσε την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν.

Μυτιλήνη Πρόσφυγας Ιράν Πανελλήνιες

Ο 19χρονος, με 18,25 είναι ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όταν ο πατέρας του που αντιμάχονταν το εκεί θεοκρατικό καθεστώς διαπίστωσε ότι δεν είχαν άλλη λύση από το να φύγουν από την πατρίδα τους. Από μια ακτή της Τουρκίας στις 15 Αυγούστου του 2019 πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος αυτός της Γ΄ Γυμνασίου. Η πορεία γνωστή. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό, τη «ζούγκλα» της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όταν αυτός ο καταυλισμός έκλεισε μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ που αντικατέστησε τον καμένο καταυλισμό της Μόριας. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ.

Τα κατάφερε όπως ο ίδιος λέει, με την αμέριστη βοήθεια των καθηγητών του. «Έμαθα ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» τονίζει.

Αν και είχε τελειώσει την Α’ Λυκείου στο Ιράν, ξαναφοίτησε σε αυτήν στο 2ο ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης. Έδωσε εξετάσεις και συνέχισε στη Β’ τάξη του Πρότυπου Λυκείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Επόμενος στόχος του το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ