Στον εισαγγελέα ο Ιατρικός Σύλλογος για τις λίστες αναμονής στις ακτινοθεραπείες

Την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τις «μεγάλες αναμονές» για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, ζητά με αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Κάνει λόγο για «απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες», στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε ότι «η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, γιατρών και πολιτείας».

Στην αναφορά του ο ΙΣΑ σημειώνει επίσης, ότι ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι «απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι ενώ, στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα.

Επισημαίνει, ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Το ταξίδι της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας με την υποστήριξη της ELPEN

25 χρόνια που έδωσαν στην Ελπίδα, σάρκα και οστά

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.