Στο Βόλο δεν πληρώνουν με ευρώ

Ένα περίεργο ρεπορτάζ αποφάσισε να κάνει το BBC, πραγματοποιώντας αποστολή στο Βόλο, εκεί που σε κάποιες γειτονιές κάτοικοι αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνοντας με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα).”Όσο η Ελλάδα αναρωτιέται αν η οικονομική κρίση τελικά θα την βγάλει έξω από το ευρώ, μια πόλη στο κέντρο της χώρας,ο Βόλος, έχει φτιάξει ένα εναλλακτικό τοπικό νόμισμα. Το σύστημα λειτουργεί είτε με το σύστημα του αντιπραγματισμού είτε με την ανταλλαγή αγαθών”, γράφει το BBC. Οι συναλλαγές και ο λογαριασμός του καθενός παρακολουθούνται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης στη Μαγνησία που χρησιμοποιούν την εναλλακτική μονάδα αντί του ευρώ αγγίζουν τα 800.

Το ΤΕΜ δεν τυπώνεται, ούτε κόβεται σε νόμισμα, απλά υπάρχει μια απόδειξη προπληρωμής, την οποία τα μέλη χρησιμοποιούν για να αγοράσουν και να πουλήσουν.

Έτσι, μπορούν να «αγοράσουν» κρέας και ψωμί, και με αντάλλαγμα να πάνε στο … κομμωτήριο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ακόμη και ο δήμαρχος της  πόλης, μιλώντας στο BBC δηλώνει ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία, αν και όπως επισημαίνει τα δύο «νομίσματα» μπορούν να συνυπάρξουν. «Δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει το ευρώ», λέει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ