Στο Βέλγιο εμπειρογνώμονες για τις φωτογραφίες των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής – Θα παραχωρηθούν στη Βουλή εάν αποκτηθούν

Καισαριανή

Στο Βέλγιο σπεύδουν ειδικοί εμπειρογνώμονες του ελληνικού κράτους, ώστε να ελεγχθεί η γνησιότητα των φωτογραφιών που Βέλγος έβαλε προς πώληση στο διαδίκτυο. Εφόσον ταυτοποιηθεί η πιστότητά τους, τότε, η Πολιτεία θα καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτηθούν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, τεκμήριο της ηρωικής αντίστασης του λαού μας ενάντια στους ναζί κατακτητές.

Οι εικόνες, πολύτιμο ιστορικό υλικό, αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές πριν την εκτέλεση των 200 κυρίως κομμουνιστών αντιστασιακών και κρατουμένων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατέστησε σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιβεβαιωθεί η γνησιότητά τους, με τον Βέλγο ιδιοκτήτη των φωτογραφιών να έχει ήδη ανακοινώσει πως διέκοψε τη δημοπρασία στο ebay.

Οι φωτογραφίες που τεκμηριώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το απαράμιλλο θάρρος των εκτελεσμένων, καθώς κοιτούν αγέρωχα τον φωτογραφικό φακό και βαδίζουν προς τον θάνατο, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Με τη δημοσίευσή τους ξεκίνησε η ταυτοποίηση προσώπων. Μένει όμως η τεκμηρίωσή τους με επιστημονική – μη αμφισβητούμενο – τρόπο.

Το υλικό ήταν σε άλμπουμ το οποίο με τη σειρά του αποδίδεται σε Γερμανό λοχία, ονόματι Χόιερ. “Το υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης της απόκτησής τους υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχός τους ή το ebay μπορούν να αποδείξουν τη γνησιότητά τους ή δεχτούν έλεγχο από ειδικούς που θα ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Δρομολογείται η απόκτηση των φωτογραφικών τεκμήριων της εκτέλεσης των 200 πατριωτών, στην Καισαριανή

Δώδεκα φωτογραφίες που παρουσιάζουν τις τελευταίες στιγμές των 200 πατριωτών, πριν από την εκτέλεσή τους, στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944, εμφανίστηκαν στον διαδικτυακό τόπο δημοπρασιών e-bay το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου. Ανήκουν σε συλλέκτη που ειδικεύεται στα αναμνηστικά του Γερμανικού Στρατού και εν γένει τεκμήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο οποίος τις προσέφερε για πώληση.

Το ΥΠΠΟ ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και διαπίστωσε ότι:

  1. Είναι πολύ πιθανόν ότι πρόκειται για αυθεντικές φωτογραφίες,
  2. Υπάρχουν αρκετές νομικές περιπλοκές αναφορικά με τη διεκδίκησή τους.

Αναφορικά με την τεκμηρίωση της αυθεντικότητάς τους: Είναι γνωστό και επαρκώς διερευνημένο θέμα μεταξύ ιστορικών της φωτογραφίας και της σύγχρονης ιστορίας η διακίνηση φωτογραφιών που τράβηξαν στρατιώτες του Γ’ Ράιχ σε χώρες τις οποίες είχε καταλάβει η ναζιστική Γερμανία. Στις οργανώσεις Γερμανών βετεράνων που συστάθηκαν με στόχο την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας της Βέρμαχτ, στη μεταπολεμική γερμανική κοινωνία, δημιουργήθηκαν δίκτυα ανταλλαγής και ανατύπωσης φωτογραφιών που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση υπήρξε ο κύκλος του περιοδικού Wildente (Αγριόπαπια), που εξέδιδε ο Günther Heysing, δημοσιογράφος των Μονάδων Προπαγάνδας του Γκέμπελς. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανόν να ανήκουν σε αυτές (ειδικώς εάν ληφθεί υπόψη η πίσω όψη των τυπωμένων φωτογραφιών, όπως εμφανίσθηκε στο e-bay).

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα εξετάσει το θέμα «Χαρακτηρισμός ή μη φωτογραφικών τεκμηρίων της εκτέλεσης των 200 πατριωτών στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944». Η ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού της συλλογής ως μνημείου αποτελεί το θεμέλιο για τη διεκδίκησή της από το ελληνικό κράτος. Εμπειρογνώμονες – στελέχη του ΥΠΠΟ έχουν ήδη έλθει σε επαφή με τον συλλέκτη. Τις επόμενες μέρες θα τον επισκεφθούν στην έδρα του, στη Γάνδη του Βελγίου, προκειμένου να αποτιμήσουν: Την αυθεντικότητα και τη νομιμότητα της προέλευσης, καθώς και τη σημασία και την αξία της συλλογής.

Εάν η αυθεντικότητα και η νόμιμη προέλευση της συλλογής τεκμηριώνονται, το Υπουργείο Πολιτισμού θα οριστικοποιήσει άμεσα διά της κατάλληλης νομικής οδού τα μέτρα για την απόκτησή της».

Στη Βουλή οι φωτογραφίες

Μετά την επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συμφώνησαν, αφού αποκτηθούν οι φωτογραφίες από το υπουργείο, στη συνέχεια θα παραχωρηθούν στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαπίστωσε ότι είναι πολύ πιθανό οι φωτογραφίες να είναι αυθεντικές.

Εντούτοις, σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές νομικές επιπλοκές αναφορικά με τη διεκδίκησή τους. Στις 18 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τον χαρακτηρισμό ή μη φωτογραφικών τεκμηρίων. Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες ήρθαν ήδη σε επαφή με τον συλλέκτη και θα τον επισκεφθούν στη Γάνδη. Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται ανοικτός σε διάλογο.

Τι λέει στο enikos.gr ο Βέλγος συλλέκτης

Στον eniko.gr μίλησε ο Βέλγος συλλέκτης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το πρωί αποφάσισα προσωπικά να διακόψω τις δημοπρασίες στο eBay που αφορούσαν στις ιστορικές φωτογραφίες της Καισαριανής. Κατανοώ πλήρως τον ευαίσθητο ιστορικό χαρακτήρα που έχουν οι εν λόγω φωτογραφίες και σοκαρίστηκα βαθιά από τη ζημιά που προκλήθηκε χθες στο μνημείο της Καισαριανής. Γνωρίζω ότι τα συναισθήματα γύρω από το ζήτημα αυτό μπορεί να είναι έντονα και λυπάμαι που το θέμα εργαλειοποιείται και πολιτικά».

Σημειώνεται ότι ο Βέλγος είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας Crain’s Militaria, με έδρα τη Γάνδη, που ιδρύθηκε το 2015 και «πλέον διαθέτει 20ετή εμπειρία στη συλλογή στρατιωτικών αντικειμένων».

«Ήρθαν ολοζώντανα στο μυαλό μου, όσα γνώριζα για τον ηρωικό θάνατο του θείου μου»: Στο enikos.gr ο ανιψιός του Σπήλιου Αμπελογιάννη

«Ήρθαν ολοζώντανα στο μυαλό μου, όλα όσα γνώριζα για τη δράση και τον ηρωικό θάνατο του θείου μου, αδελφού του πατέρα μου, Σπήλιου Αμπελογιάννη». Ο Βασίλης Αμπελογιάννης, πέτυχε τυχαία, όπως λέει στο enikos.gr, τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, και μέσα σε λίγες ώρες, τις έβλεπε παντού μπροστά του σε διάφορες ιστοσελίδες. Εικόνες που επί 82 χρόνια δεν γνώριζε κανείς την ύπαρξή τους.

“Μιλάμε για τον αδελφό του πατέρα μου, τον Σπήλιο Αμπελογιάννη, έναν εργάτη από το Ανεμοχώρι της Ηλείας, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στον Κολωνό την περίοδο της Κατοχής, ο οποίος συνελήφθη από τους Γερμανούς στο μπλόκο του Κολωνού» αναφέρει στο enikos.gr ο ανιψιός του, Βασίλης.

Ο 22χρονος Σπήλιος Αμπελογιάννης δεν λύγισε, και δεν υποχώρησε ούτε για μία στιγμή. «Και για αυτόν τον λόγο, οδηγήθηκε στο Χαϊδάρι, από εκεί στην Καισαριανή και την 1η Μάη του ’44 στο Σκοπευτήριο, όπου και εκτελέστηκε». Στον δρόμο προς την εκτέλεση, πρόλαβε να πετάξει ένα μαντήλι, στο οποίο είχε γράψει, μεταξύ άλλων, το όνομά του και τη διεύθυνσή του. «Αμπελογιάννης Σπήλιος του Κωνσταντίνου. Οδός Άστρους 93, Κολωνός. Πεθαίνω περήφανος. Ζήτω η λευτεριά. Ζήτω ο ελληνικός λαός».

Το συγκεκριμένο μαντήλι, δεν χάθηκε, αλλά αντιθέτως 74 χρόνια αργότερα, παραδόθηκε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Νίκο Σοφιανό, γιο της αδελφής του Σπήλιου, η οποία το είχε φυλάξει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα κόμματα ζητούν την απόκτηση των φωτογραφιών

“Αποτελεί θετικό βήμα η πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να διακριβώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών και να φροντίσει να περιέλθουν αυτές στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς.

“Είναι ευθύνη της Πολιτείας να κάνει ότι απαιτείται ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τις φωτογραφίες αυτές”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ οργανώνουν μεγάλο πολιτικό άνοιγμα σε όλη τη χώρα για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα με τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή. Την Τετάρτη το απόγευμα το ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία της Καισαριανής και πορεία προς το Σκοπευτήριο.

«Οι φωτογραφίες αυτές που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, να περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού κράτους» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο.

«Καλούμε λοιπόν όλους τους αρχηγούς των κομμάτων να συνεισφέρουν από την τσέπη τους, ώστε να βρεθούν σε ειδικό χώρο» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος

«Να τις τρίψουμε στη μούρη Γερμανών πολιτικών και να τους πούμε αυτά τραβούσε ο λαός από σας» τόνισε ο Δημήτρης Νατσιός.

«Δεν είναι νοητό ούτε αποδεκτό να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα τα τεκμήρια του εγκλήματος», ανάφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών.

Exit mobile version