Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ    

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρουν τη “μάχη” κατά του κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ζητώντας εκτός των άλλων “πάγωμα” με προσωρινή διατ��γή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που “έριξε μαύρο” στις οθόνες του κρατικού φορέα, μέχρι τουλάχιστον τη συζήτηση της κύριας προσφυγής που ορίστηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Η απάντηση στο αίτημα για πάγωμα της κυβερνητικής απόφασης, αναμένεται να δοθεί άμεσα από τον πρόεδρο του ΣτΕ Κωνσταντίνο Μενουδάκο, δηλαδή τις επόμενες ημέρες.

Η προσφυγή αναφέρεται σε σειρά παραβιάσεων συνταγματικών και ευρωπαϊκών συμβάσεων, αλλά και νομοθετικών κανόνων και υπογράφεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

 

“Παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης”

Όπως αναφέρεται, η από 11.6.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης αλλά και τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που αφορά τους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και το άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται επίσης παράνομη αφού δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ενώ δεν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή.

Άλλωστε τα έσοδα της ΕΡΤ προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δηλαδή 4,24 ευρώ ανά μετρητή το μήνα).

 

Πηγή:www.capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ