Στο Δημόσιο οι ιερείς με… 10.000 προσλήψεις – Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας

Οι περίπου 10.000 ιερείς παραμένουν στο Δημόσιο και ταυτόχρονα αποχωρούν, σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για τη μισθοδοσία του Κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ”Ελεύθερος Τύπος”.

Η κυβέρνηση προτείνει την παραμονή των ιερέων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και ταυτόχρονα τη δημιουργία Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο.

Το σχέδιο δόθηκε χθες στην Επιτροπή Διαλόγου της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία θα το επεξεργαστεί και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ιεραρχία (πιθανότατα θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου) για τις τελικές αποφάσεις. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δέχεται κανόνες Δημοσίου για τους ιερείς, το ύψος των υφιστάμενων μισθών τους δεν θα επηρεαστεί και θα καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και το ειδικό μισθολόγιο αρχιερέων.

Οι συνταξιούχοι δεν θα υποστούν αλλαγές. Διατηρείται η μονιμότητά τους, ωστόσο καθίσταται σαφές πως θα καλύπτεται η μισθοδοσία μόνον του σημερινού αριθμού κληρικών, ενώ εάν ο αριθμός των ιερέων αυξηθεί η μισθοδοσία τους θα γίνει με δαπάνες της Εκκλησίας.

Έτσι, λοιπόν, και παρά τις αρχικές της δεσμεύσεις, τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρά σε διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, αντιθέτως θολώνει περισσότερο τις σχέσεις των δύο θεσμών, μετατρέπει την Εκκλησία σε μια ιδιότυπη ΔΕΚΟ. Από όλη αυτή την ιστορία χαμένο, ως φαίνεται, βγαίνει αποκλειστικά το ελληνικό κράτος, καθώς από τη μια θα συνεχίζει πληρώνει τους ιερείς και από την άλλη θα επιβαρύνεται και με τη μισθοδοσία επιπλέον 10.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Μένει τώρα αν θα δεχτούν τις προτάσεις αυτές η Ελλαδική Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο (σ.σ.: σήμερα η αντιπροσωπία του συναντιέται με τον υπουργό Παιδείας) και της Εκκλησίας της Κρήτης. Πάντως, εξαρχής έχουν θέσει βέτο σε οποιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, ενώ έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται στους κόλπους των ιερέων. «Παραμένουμε στις θέσεις μας και επιμένουμε στη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα», λένε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο ιερωμένοι.

Όσον αφορά στη μισθοδοσία των ιερέων, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας».

Στο σχέδιο σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα: «Κυκλοφόρησε ευρέως στο δημόσιο διάλογο ότι οι κληρικοί είναι “δημόσιοι υπάλληλοι” –κάτι ανακριβές. Oπως παγίως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (αποφάσεις ΣτΕ 507/1983, 4548/1995, 3120/2002 κ.ά.), οι κληρικοί δεν υπάγονται ευθέως στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αλλά μόνο στο μέτρο που ειδική διάταξη νόμου παραπέμπει σ’ αυτές».

Τονίζεται δε ότι «ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση η μισθοδοσία των κληρικών θα εξακολουθήσει να διενεργείται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως συνιστά ανακρίβεια και παραπληροφόρηση η άποψη πως η ένταξη των κληρικών στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου ή η καταβολή της μισθοδοσίας τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής συνδέονται, δήθεν, με τη διασφάλιση υπηρεσιακών, εργασιακών ή άλλων δικαιωμάτων τους».

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με λογαριασμό τηρούμενο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο Ταμείο, θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών. Ο αριθμός αυτός θα παραμείνει αδιάπτωτος, ενώ προβλέπεται πρόσθετη δυνατότητα μισθοδοσίας περαιτέρω αριθμού ιερωμένων με δαπάνες της Εκκλησίας.

Η καταβολή της μισθοδοσίας θα γίνεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής την ίδια ημέρα και κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες είναι αναλόγως εφαρμοστέες και στο Ταμείο Μισθοδοσίας.

Επιπλέον, καταρτίζεται ενιαίο Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Διασφαλίζεται η σημερινή ιδιότητα τους ως λειτουργών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και η μονιμότητά τους όπως αυτή προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ύψος των κάθε είδους αποδοχών τους δεν θίγεται και εξακολουθεί, όπως και σήμερα, να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και από το ειδικό μισθολόγιο των αρχιερέων».

Οι οργανικές θέσεις των κληρικών και λοιπών υπαλλήλων των νομικών προσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος διασφαλίζονται, με την Ιεραρχία να έχει τη δυνατότητα να τις ανακατανέμει.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.