Στο αρχείο οι καταγγελίες περί “διπλών βιβλίων” του ΕΟΔΥ – Το πόρισμα της Εισαγγελίας

Αρχειοθετήθηκαν ως αβάσιμες οι καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί τον Νοέμβριο του 2020 σχετικά με την ύπαρξη «διπλών βιβλίων του ΕΟΔΥ» με «αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση των κρουσμάτων».

Της Άννας Κανδύλη

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε στο ημερήσιο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ, δεν εντόπισε καμία ανακρίβεια, σφάλμα σύγχυση ή ανακρίβεια που να στοιχειοθετεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Έτσι η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα εφετών, τέθηκε στο αρχείο.

Εισαγγελία

Η καταγγελία

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας είχαν προκαλέσει καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.

Η υπόθεση έφτασε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε πως «κατόπιν αυτών γεννιούνται, μάλιστα, ερωτήματα για το βαθμό που η διατήρηση ενός “παρασυστήματος” καταγραφής των κρουσμάτων σε “διπλά βιβλία” συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών. Γεννιούνται, επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην “επιτροπή εμπειρογνωμόνων” του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν “στα τυφλά”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ