Στις Πρέσπες το πρώτο ηλιακό πλεούμενο στην Ελλάδα

Στις Πρέσπες το πρώτο ηλιακό πλεούμενο στην Ελλάδα

Το πρώτο ηλιακό σκάφος στην Ελλάδα απέκτησε ο Δήμος Πρεσπών. Θα χρησιμοποιείται για την οργάνωση οικοπεριηγητικών υδάτινων διαδρομών στις προστατευόμενες περιοχές των δύο λιμνών. Το σκάφος αποκτήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου «Πράσινο Σκάφος – Green Boat», ενώ η παρουσίαση και η καθέλκυσή του έγιναν κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρέσπεια 2013.

«Η προώθηση των ομορφιών της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των λιμνών των Πρεσπών θα γίνεται στο εξής και με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος, με ηλιακά σκάφη, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον», τονίζει στη «δημοκρατία» ο Ευάγγελος Καραγιάννης, υπεύθυνος του έργου «Πράσινο Σκάφος – Green Boat» στην Ελλάδα.

Τα ηλιακά σκάφη, όπως αναφέρει, αποτελούν έναν από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παραλίμνιων και παραθαλάσσιων περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Εξηγεί ότι «είναι εντελώς φιλικά στο περιβάλλον, έχουν απεριόριστη δυνατότητα πλοήγησης με ήλιο, αλλά και χωρίς ήλιο, είναι ιδανικά μέσα μεταφοράς για προστατευόμενες περιοχές με μοναδικά οικοσυστήματα, έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης, είναι άνετα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις στην ακτή».

Το ηλιακό σκάφος που απέκτησε ο Δήμος Πρεσπών, κινείται με τη χρήση ηλιακών πάνελ, διαθέτει αθόρυβους κινητήρες, μπαταρίες και φορτιστές. «Επιπλέον, το έχουμε εφοδιάσει με όλο τον παρελκόμενο εξοπλισμό, παρέχοντας ανέσεις και ασφάλεια στους επιβάτες, έτσι ώστε να απολαμβάνουν τις περιηγήσεις στις λίμνες», συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης.

Μιλώντας για το έργο «Πράσινο Σκάφος – Green Boat», εξηγεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία διακρατική συνεργασία μεταξύ των χωρών που μοιράζονται τις Πρέσπες. Απώτερος στόχος του έργου είναι η συνολική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών με τη βοήθεια των ηλιακών σκαφών και μέσω της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και της ενίσχυσης της περιοχής ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού.

Η καθέλκυση του πρώτου ηλιακού σκάφους στην Ελλάδα έγινε το Σάββατο στα νερά της Μικρής Πρέσπας, κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρέσπεια.

Πηγή: Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ