ΣτΕ για τις Ελιές Καλαμών: Μόνον εάν είναι από τη Μεσσηνία αποτελούν προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι υπόλοιποι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα πρέπει να αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Άμφισσα).

της Άννας Κανδύλη

Την απόφαση αυτή έλαβε το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 1149/2022) κάνοντας δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης. Επιπλέον σημείωνε ότι αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

Το ΣτΕ με την απόφασή του ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, κρίνοντας πως οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ