Σταυρόπουλος στον Realfm 97,8: Αρμοδιότητα της κυβέρνησης να παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία αλλά δεν μπορεί να κάνει ό, τι θέλει

Αιχμές κατά της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου άφησε ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου , Γιώργος Σταυρόπουλος με αφορμή τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο κ. Σταυρόπουλος είπε ότι «η εθνική επιτροπή είναι ο εθνικός θεσμός των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και ο ανεξάρτητος εθνικός θεσμός. Είναι ένα κρατικό όργανο το οποίο είναι τελείως ανεξάρτητο από την εκάστοτε κυβέρνηση, ως συμβουλευτικό όργανο των κυβερνήσεων αλλά και ως ελεγκτικό όργανο ταυτόχρονα. Το χαρακτηριστικό είναι ότι η σύνθεση της εθνικής επιτροπής είναι από 25 φορείς στους οποίους συμμετέχουν οι περισσότεροι ανεξάρτητοι φορείς, μετέχουν οι μεγάλες ΜΚΟ, τα πανεπιστήμια, άλλες οργανώσεις. Εκτός από δύο πρόσωπα που ορίζει ο Πρωθυπουργός, μετέχει από ένας εκπρόσωπος των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή. Ήδη υπάρχει μία πολύ μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα και ήδη στο όργανο υπάρχουν 25 μέλη που κάποιος θα έλεγε ότι είναι πολλά, γι’αυτό μερικές φορές είναι δυσκίνητο».

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταυρόπουλος «με νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση την οποία δεν είχε θέσει ποτέ υπόψη της εθνικής επιτροπής, θεώρησε ότι έπρεπε να διευρυνθεί αυτή η μεγάλη συμμετοχή προσώπων με άλλα πέντε μέλη από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ και άλλα δύο από την κοινότητα των Ρομά. Τα προβλήματα των ΛΟΑΤΚΙ και των Ρομά είναι υπαρκτά και η επιτροπή έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με τα προβλήματά τους. Θεωρήσαμε αδιανόητο είναι πως αλλοιώνεται η σύνθεση της επιτροπής με άλλα επτά μέλη, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν σε μία συγκεκριμένη ομάδα προσώπων και έτσι η ισότητα έχει καταβαραθρωθεί. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα γιατί μία κοινότητα μπορεί να έχει πέντε ψήφους».

«Υπάρχουν οι Αρχές των Παρισίων που καθορίζουν ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες λειτουργίας των εθνικών επιτροπών σε κάθε κράτος. Οι διευρύνσεις είναι θετικές αλλά πρέπει να είναι πάντα λελογισμένες. Είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης να παίρνει νομοθετική πρωτοβουλία αλλά δεν μπορεί να κάνει ό, τι θέλει», πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος τονίζοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ακραία περίπτωση, με αυτή τη διεύρυνση το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο θα είναι δυσλειτουργικό το όργανο αυτό αλλά είναι άδικο άλλοι φορείς να έχουν μία ψήφο και άλλοι φορείς πολλαπλή, αντιβαίνει σε κάθε αρχή της ισότητας . Θέλουμε να υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν πέντε ψήφους».

Αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι είχε κληθεί σε διαβούλευση, ο κ. Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι «η αλήθεια είναι ότι πριν από μερικούς μήνες κάναμε μία άτυπη συνάντηση με τον κ. Τζανακόπουλο στο γραφείο του. Κάναμε μία γενική συζήτηση για τις διευρύνσεις, δεν υπήρξε καμία πρόταση από την πλευρά του. Ποτέ δεν μας είπε ότι θέλει να φέρει πέντε σωματεία ΛΟΑΤΚΙ και δύο σωματεία ΡΟΜΑ. Του είχα πει ότι πρέπει να είναι λελογισμένη η όποια διεύρυνση»

«Ποτέ η διάταξη του νομοσχεδίου δεν τέθηκε υπόψη μου και της εθνικής επιτροπής. Το μάθαμε από τη Βουλή χωρίς καν να ενημερωθούμε εκ των προτέρων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αόριστη συζήτηση είχε γίνει αλλά όχι συγκεκριμένη, ποτέ δεν μου είπε ότι η πρόθεσή του είναι να φέρει πέντε μέλη από τους ΛΟΑΤΚΙ και δύο από τους Ρομά. Οι κυβερνήσεις σαφώς έχουν δικαίωμα να κυβερνούν αλλά δεν πρέπει να συνεργάζονται με τους εκάστοτε φορείς; Αυτό ήταν θέμα σημαντικό για την ίδια τη σύσταση της επιτροπής, έπρεπε να είχε γίνει αναλυτική συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ