Στα όριά τους πρόσφυγες και μετανάστες

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των μεταναστών και των προσφύγων που ξεπερνούν τα 53.000 άτομα στην Ελλάδα. Σε αυτό συντελούν η κούραση της διαρκούς διαμονής τους σε ασφυκτικά γεμάτους χώρους φιλοξενίας και οι πληροφορίες που διακινούνται στους κόλπους τους για την συμφωνία επανεισδοχής στην Τουρκία.

Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, 4.733 άτομα βρίσκονται στον Πειραιά, 11.269 στην Ειδομένη.

Αίσθηση πάντως  προκάλεσε χθες ένα περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ένας πρόσφυγας σήκωσε ψηλά στα χέρια του ένα βρέφος λίγων μηνών. Οι εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεοπτικά συνεργεία έκαναν τον γύρο της Ελλάδας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό και κυρίως οι αιτίες για την πρωτοφανή αυτή κίνηση του άνδρα δεν έχουν εξακριβωθεί και για αυτό τον λόγο διατάχθηκε έρευνα από το Λιμενικό Σώμα.

Παράλληλα, πρόσφυγες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό που οδηγεί στο τελωνείο στα σύνορα με τα Σκόπια απαγορεύοντας τη διέλευση φορτηγών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση πολλών επαγγελματιών που μεταφέρουν ευαίσθητα εμπορεύματα.

Στη Χίο κάτοικοι διαπληκτίστηκαν με ομάδες αλληλέγγυων και στη Λέσβο ένας μετανάστης στο hotspot στη Μόρια, επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Τέλος, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία από τη Frontex. Τα άτομα που θα επαναπροωθηθούν υπολογίζονται στα 200, ενώ θα προέρχονται από Κω, Σάμο και Μυτιλήνη.

 

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά – Πρόσφυγας σηκώνει απειλητικά βρέφος στον αέρα – ΒΙΝΤΕΟ

«Δίνουμε την τελευταία ευκαιρία στους πρόσφυγες…»

Χίος: Έκκληση ενότητας από το δημοτικό συμβούλιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ