Στα μαλακά οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ για το σκάνδαλο επιχορηγήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ

Με την ομόφωνη αθώωση της συντριπτικής πλειονότητας των κατηγορούμενων και την καταδίκη επτά πρώην συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ έπεσε η αυλαία της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων της, τα έτη 2008, 2009 και 2010 για την οποία δικάστηκαν συνολικά 58 κατηγορούμενοι.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους 51 κατηγορουμένους στην υπόθεση, πρώην προέδρους και στελέχη της ΔΕΗ, ενώ έκρινε ενόχους 7 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, της επίμαχης περιόδου, για το αδίκημα της απάτης, απαλείφοντας την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου που τους είχε αποδοθεί με την άσκηση δίωξης.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές που ξεκινούν από 3 χρόνια φυλάκιση έως τα 5 χρόνια κάθειρξη. Σε όλους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και είναι ελεύθεροι.

Για την υπόθεση λογοδότησαν πρώην πρόεδροι και στελέχη της ΔΕΗ όπως και συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, σχετικά με χρηματοδοτήσεις που αφορούν συνολικά ποσά που φέρεται να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ανά περίπτωση οι κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ.

Η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε μετά από εισαγγελική έρευνα με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αφορά χρηματικά ποσά που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν από την ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ τα οποία φαίνεται είτε να μην χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν είτε να αφορούσαν υπερκοστολογημένες δραστηριότητες. Στο παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση περιλαμβάνεται επίσης και δάνειο της Επιχείρησης προς το συνδικαλιστικό σωματείο, ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο κατά την δικογραφία, δεν επεστράφη στην ΔΕΗ. Το ποσό φέρεται να έχει επιστραφεί τελικά στην ΔΕΗ λίγο πριν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Η σημερινή ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν αντίθετη στην πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας που ζήτησε την ενοχή των 56 εκ των κατηγορουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ