Σπάνιο φαινόμενο: “Στρατιά” από μέδουσες διασχίζει τα “τρελά νερά” της Χαλκίδας

Σπάνιο φαινόμενο στη Χαλκίδα.  Στη γέφυρα της πόλης, μια ατελείωτη “στρατιά” από μέδουσες διασχίζει το στενό, κινούμενη από τον Βόρειο Ευβοϊκό στον Νότιο Ευβοϊκό, παρασυρόμενη από την παλίρροια.

Η ταχύτητά τους είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς το ρεύμα του καναλιού του Ευρίπου είναι ισχυρό. Η ροή τους είναι συνεχής και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο. Ίσως παίζει ρόλο και το γεγονός ότι φέτος καταγράφεται μεγάλη έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Οι συγκεκριμένες μέδουσες που εμφανίστηκαν στην Χαλκίδα είναι οι λεγόμενες “καφέ”.

Η «καφέ μέδουσα» ή «τηγανητό αυγό» ευρέως γνωστή ως σαλούφα, (επιστημονική ονομασία: Cotylorhiza tuberculata) είναι ένα είδος μέδουσας του φύλου Cnidaria.

Η καφέ μέδουσα συναντάται συχνά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα. Μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά σε διάμετρο, αλλά το πλάτος της είναι συνήθως μικρότερο από 17 εκατοστά. Φαίνεται ότι το τσίμπημα αυτής της μέδουσας έχει πολύ μικρή ή καθόλου επίδραση στον άνθρωπο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους , οι οποίες συνήθως συνεπάγονται κνησμό στην περιοχή του τσιμπήματος. Ο λείος, υπερυψωμένος κεντρικός θόλος του κνιδάριου περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με υδρορροή. Τα περιθωριακά του πτερύγια είναι επιμήκη και υποορθογώνια. Κάθε στόμιο διχάζεται κοντά στη βάση του και διακλαδίζεται αρκετές φορές. Εκτός από ορισμένα μεγαλύτερα εξαρτήματα, υπάρχουν πολλά μικρά, σε σχήμα ρόπαλου, που φέρουν άκρα που μοιάζουν με δίσκους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.