Σωτηρέλης για συνταγματική αναθεώρηση: Τα μεγάλα κόμματα δεν υπερέβησαν το κλίμα διχασμού και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Την άποψη ότι ”τα αποτελέσματα της αναθεώρησης ήταν πενιχρά” καθώς τα ”μεγάλα κόμματα δεν υπερέβησαν το κλίμα διχασμού και πόλωσης και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες”, εξέφρασε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.

«Η εξέλιξη της όλης συζήτησης εντάσσεται στο χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποτυχίας για την αναθεώρηση. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τα μεγάλα κόμματα δεν υπερέβησαν το κλίμα διχασμού και πόλωσης και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Στην πραγματικότητα, φτάσαμε σε μία αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών. Η συζήτηση ξεκίνησε στραβά, προχώρησε στραβά και ολοκληρώθηκε στραβά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρέλης.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, «υπάρχουν αρκετές διατάξεις οι οποίες θα έδιναν τον τόνο και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία τομή μέσα στη συνέχεια της συνταγματικής μας παράδοσης και να δώσουν λύσεις. Δυστυχώς, επελέγη ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θωρακίστηκε πίσω από μία ακατανόητη εμμονή ότι θα δεσμεύσει με 151 την επόμενη Βουλή, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Η ΝΔ θωρακίστηκε πίσω από μία ακατανόητη επίσης εμμονή να μπουν όλες οι διατάξεις στο τραπέζι, να ψηφιστούν όλες με 180 ψήφους και μετά όποιος κερδίσει τις εκλογές να κάνει αναθεώρηση που θέλει, ένα είδος ”πάρ’ τα- όλα”, λες και ο λαός όταν ψηφίσει στις εκλογές θα θυμάται ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και θα ξέρει το περιεχόμενό τους και να κρίνει και με βάση αυτό; Και τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητούν προσχήματα και πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Επικρατεί και επιβιώνει ένα κλίμα διχασμού αντί να αναζητούνται ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις σε μία τέτοια συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας. Αυτή η αναθεώρηση ήταν ευκαιρία να ασχοληθεί με τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία».

«Αν θέλαμε να μιλάμε για μία αναθεώρηση σοβαρή και τολμηρή, θα ξεκινούσαμε από τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας . Εκεί, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι μετριοπαθής και θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν η ΝΔ δεν ήταν τόσο υποτακτική στα κελεύσματα της Εκκλησίας. Θα ήταν το άρθρο 16, όχι όπως το προτείνει η ΝΔ αλλά με την καθιέρωση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ώστε να υπάρξει μία θωράκιση με συγκεκριμένες εγγυήσεις αυτής της μετάβασης προς μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα μπορούσαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συμφωνήσουν και στα δύο. Το τρίτο θα ήταν να γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, έστω με κάποιες αλλαγές που θα προέκυπταν μετά από συζητήσεις, θα μπορούσαν να βρεθούν συγκλίσεις», πρόσθεσε ο κ. Σωτηρέλης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ