Σοφία – Τηλέμαχος – Υπατία: Ποιος είναι ο ”νονός” των καιρικών φαινομένων

Την ώρα που η χώρα σαρώνεται -σε πολλές περιοχές- από έντονα καιρικά φαινόμενα, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι μεγάλες κακοκαιρίες.

Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνο της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστα Λαγουβάρδο για να μας εξηγήσει την προέλευση των ιδιαίτερων ονομάτων.

Η ονοματοδοσία, λοιπόν, σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα σύστημα πλησιάζει τη χώρα μας, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το… «βαφτίζουν».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη στις αρχές του 2017 (05-11/01/2017), και ακολούθησαν η Νεφέλη, ο Ξενοφώντας, ο Ραφαήλ, η Σοφία, ο Τηλέμαχος και σήμερα η Υπατία.

Συνήθης τακτική του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι να δίνει αρχαιοελληνικά ονόματα στα φαινόμενα και μάλιστα με αλφαβητική σειρά. Όσον αφορά το γένος, η αλλαγή γίνεται εναλλάξ. Από αρσενικό όνομα σε θηλυκό και ανάποδα.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το επόμενο γράμμα είναι το ”Φ” και αναμένουμε το καιρικό φαινόμενο να είναι γένους αρσενικού με το όνομα Φαίδων, Φίλιππος, Φαέθων, Φειδίας, Φιλάρετος, Φιλήμων, Φωκίων που πολύ σύντομα θα ξέρουμε !

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ