Σκαθάρι προσβάλλει τις μουριές της Αθήνας: “Είναι πολύ επιθετικό” – Τι λέει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

“Αυτό το σκαθάρι ήρθε το 2017 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Τo 2019 ήρθε στην Αττική” επισήμανε ο κ. Τεντόμας στην εκπομπή “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ.

Τι προκαλεί το σκαθάρι στις μουριές της πόλης

Μιλώντας για την ζημιά που έχει προκαλέσει στα δέντρα ο απειλητικός ξενιστής, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων δήλωσε “αυτό το σκαθάρι έχει την ιδιότητα να καίει του κορμούς και να τους ξεραίνει, μαζί με τα κλαδιά”. Όσον αφορά στο γενικευμένο φαινόμενο αυτό, ο κ. Τεντόμας διευκρίνισε ότι “έχουν επηρεαστεί περίπου 1.300 μουριές”. Στο σύνολο των 25.000 μουριών που έχει η πόλη, έχει πληγεί “γύρω στο 5%”, είπε ο ίδιος.

Η δράση του σκαθαριού πάνω στις μουριές είναι καταλυτική, αφού όπως εξήγησε ο κ. Τεντόμας: “αυτό το σκαθάρι έχει την ιδιότητα να καίει του κορμούς και να τους ξεραίνει, μαζί με τα κλαδιά”. “Άρα κάποια στιγμή φτάνει να ξεραίνει τελείως την μουριά” τόνισε.

Τι είπε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για το σκαθάρι και την αντιμετώπιση των προσβεβλημένων μουριών

Μετά από συνεννόηση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το τμήμα Πρασίνου έλαβε οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία,  ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων είπε “το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την κόβουμε, να την μεταφέρουμε και να την θάβουμε στην χωματερή”, μιλώντας για την εκάστοτε προσβεβλημένη από το σκαθάρι μουριά. Στη συνέχεια, θα φυτεύουν στην θέση της μουριάς που αφαιρέθηκε μια νέα.

Στην ερώτηση για το αν ενδέχεται να προσβληθούν άλλα είδη δέντρων, ο κ. Τεντόμας είπε: “μάλλον προσβάλλονται κι άλλα δέντρα, τα οποία θα τα δούμε το επόμενο διάστημα – αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε”. “Είναι πολύ επιθετικό αυτό το σκαθάρι και έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις μουριές και ιδιαίτερα στις νέες μουριές”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων για το μέγεθος του προβλήματος.

Παρά το φαινόμενο, το θετικό είναι ότι το ισοζύγιο της χλωρίδας θα παραμένει το ίδιο στην Αττική, αφού ο δήμος θα αντικαθιστά τα προσβεβλημένα δέντρα με νέα .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ