Σήφης Βαλυράκης: Τι δηλώνει η σύζυγός του μετά τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση

Η σύζυγος του αείμνηστου πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη μιλά στη Realnews μετά τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Των Ν. ΔΗΜΑΡΑ & ΧΡ. ΚΑΚΙΩΡΗ

«Η υπόθεση της δολοφονίας του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη δεν αρχειοθετείται. Όσο αφάνταστα το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν, η δυναμική και μόνο της οντότητας του Σήφη Βαλυράκη ήρθε κόντρα με αυτές τις έννοιες και τις πολέμησε, όπως έκανε πάντα όσο ζούσε. Θα συνεχίσει να ζει μέσα από την ακέραιη πολιτική του πορεία».

Με την αποκλειστική αυτή δήλωσή της στη Realnews, η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ξεδιπλώνει τις νέες διαστάσεις που προσλαμβάνει πλέον η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη μετά την απόφαση της εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας, Βασιλικής Δεληστάθη, να κάνει δεκτή την προσφυγή της οικογένειας και να παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης, στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν ασκήσει προσφυγή κατά της διάταξης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημητρίου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24 Ιανουαρίου 2021 στην Ερέτρια, και τελικά δικαιώθηκαν.

Η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη είχε χαρακτηρίσει τον θάνατο του πρώην υπουργού ως δολοφονία, η οικογένεια κατηγορούσε τις λιμενικές και τις εισαγγελικές Αρχές για κωλυσιεργία και «κουκούλωμα» της υπόθεσης, ενώ στοιχεία, βίντεο και μαρτυρίες που έδειχναν τους υπόπτους έρχονταν συνεχώς στην επιφάνεια…

«Να προφυλακιστούν»

«Είναι μια πρώτη δικαίωση. Βρεθήκαμε απέναντι σε ένα παρακράτος και σε ένα σύστημα που κάλυπτε τη δολοφονία του Σήφη. Τώρα έγινε το πρώτο βήμα. Τόσους μήνες επιμέναμε ότι τα στοιχεία που υπήρχαν -και τα οποία αγνόησε ο εισαγγελέας κ. Προκοπίου- έδειχναν δολοφονία και όχι ατύχημα. Η εισαγγελέας έδειξε θάρρος και παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή, αλλά οι επιφυλάξεις μας παραμένουν, διότι η υπόθεση παραμένει στη Χαλκίδα.

Πρέπει να φύγει η υπόθεση από τη Χαλκίδα, όπου όλοι είναι γνωστοί, καλύπτονται μεταξύ τους και φυσικά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη», τονίζει στην «R» ο αδελφός της κυρίας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «τώρα πρέπει να υπάρξει προφυλάκιση των υπόπτων. Χρησιμοποίησαν ψευδομάρτυρες για να τους δώσουν άλλοθι. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία. Οι λιμενικές Αρχές προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα.

Πρέπει και αυτό να διερευνηθεί…». Σε ανακοίνωσή τους, οι συνήγοροι της οικογένειας υποστήριξαν ότι «από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η εισαγγελέας παρήγγειλε ήδη την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις.

Αποτελεί επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα να συνεχιστεί χωρίς καμία καθυστέρηση το ανακριτικό έργο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή της απώλειας αποδεικτικών στοιχείων και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενες έρευνες». Η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας, Β. Δεληστάθη, δέχθηκε την προσφυγή της οικογένειας, καθώς εξέτασε όλα τα στοιχεία που εδώ και μήνες κατέθεταν οι συνήγοροι της οικογένειας Βαλυράκη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα 15 χτυπήματα που έφερε ο πρώην υπουργός, τα περισσότερα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στον αυχένα, τα οποία, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, προκλήθηκαν από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

 Δεύτερο σκάφος

Κομβικό σημείο στην ανατροπή του «θαλάσσιου ατυχήματος» αποτέλεσαν δύο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι κατέθεσαν την ύπαρξη δεύτερου αλιευτικού σκάφους κοντά στο μικρό φουσκωτό του Βαλυράκη. Μάλιστα, ο δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ότι υπήρξε λογομαχία και ότι ο ένας από τους δύο άνδρες του αλιευτικού χτύπησε με κοντάρι τον Σήφη Βαλυράκη.

Το τελευταίο στοιχείο που προστέθηκε ήταν η αποκρυπτογράφηση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα του επίμαχου βίντεο από ειδικό τεχνικό, όπου, μετά το «καθάρισμα» της θολής εικόνας, αποκαλύπτεται πράγματι η ύπαρξη του αλιευτικού σκάφους να προκαλεί έντονο κυματισμό γύρω από το φουσκωτό του Βαλυράκη με συνεχείς επιθετικούς γύρους στη θαλάσσια περιοχή Νησί των Ονείρων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Σήφης Βαλυράκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ