Self test: Αύριο ξεκινά η διάθεσή τους από τα φαρμακεία – Τι διευκρινίζει ο Κοντοζαμάνης για τις συσκευασίες

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα self test, τα οποία από αύριο θα διατίθενται από τα φαρμακεία, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ρινικά τεστ ταχείας ανίχνευσης, που ανήκουν στην κατηγορία των rapid test.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για το γεγονός ότι έφτασαν στα χέρια τους συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι ατομικές, ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζει ότι σε αυτή τη φάση τα τεστ που διατίθενται αφορούν συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων, την οποία συνοδεύουν απλές οδηγίες και ότι οι επόμενες παραλαβές θα περιλαμβάνουν και ατομικές συσκευασίες.

“Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας”, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Επισημαίνει στη συνέχεια ότι “η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας”. Σε ό,τι αφορά στις συσκευασίες, ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζει ότι “ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες”.

Οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών

Το enikos.gr σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε νωρίτερα, ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί είναι στα… κάγκελα με τα self test που παρέλαβαν. Συγκεκριμένα βρέθηκαν μπροστά σε μια “δυσάρεστη έκπληξη”, καθώς διαπίστωσαν ότι τα self test έφτασαν στα… χέρια τους σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές συσκευασίες. Πράγμα που σημαίνει όπως υποστηρίζουν, ότι θα πρέπει οι ίδιοι να “συναρμολογήσουν” το kit, τοποθετώντας σε αυτό τα απαιτούμενα ιατρικά “υλικά” από τέσσερις διαφορετικές συσκευασίες προκειμένου να δημιουργήσουν το τελικό “πακέτο”, έτοιμο προς παράδοση στους δικαιούχους.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε εξέδωσε ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για αστοχίες και παραλείψεις, τονίζοντας ότι «οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests».

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση. 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών».

Όπως πληροφορήθηκε ο ΠΦΣ, το πρόβλημα αφορά μόνο στη συγκριμένη εταιρεία και όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο ΠΦΣ απαιτεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ