«Σείστηκε» το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τους χιλιάδες κουδουνοφόρους που «εξάγνισαν» την πόλη

Χιλιάδες «κουδουνοφόροι», από Ελλάδα , Ρουμανία και Βουλγαρία, πλημμύρισαν το πρωί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην κορύφωση 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που οργανώνουν «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού».

Το κέντρο σείστηκε από τους ήχους των κουδουνιών, που τους συνόδευαν χοροί και ακούσματα του κάθε τόπου. Οι «κουδουνοφόροι» φορώντας περίτεχνες στολές κυρίως από δέρματα ζώων, καπέλα και μάσκες συναντήθηκαν στο Λευκό Πύργο και από κει παρέλασαν στη Λεωφόρο Νίκης με κατάληξη στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Το έθιμο του Μπαμπόγερου γίνεται το τριήμερο της Αποκριάς πριν από την Καθαρά Δευτέρα, έρχεται από τo παρελθόν και συμβολίζει το «ξόρκισμα» του κακού. Η φορεσιά μας είναι συμβολική και τα ψηλά καπέλα είναι στολισμένα με κορδέλες και μαντίλια στα χρώματα της ‘Ανοιξης. Με τα καπέλα, «ξύνουμε» τη γη για να ανθίσει», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος του συλλόγου Ανθής Σερρών, Βασιλική Τζίοβα.

«Το έθιμο των «κουδουνοφόρων», γίνεται στο Μοναστηράκι Δράμας τα Θεοφάνια. Η προετοιμασία ξεκινά τρεις με τέσσερις μήνες νωρίτερα. Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου που διαρκεί τρεις μέρες, κάθε βράδυ έχουμε γλέντι. Ανήμερα των Θεοφανίων οι «κουδουνοφόροι» πάνε στα σπίτια όλου του χωριού για να διώξουν το κακό και να έρθει ευημερία. Στο τέλος συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία για το μεγάλο χορό», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το γηραιότερο μέλος του συλλόγου από το Μοναστηράκι Δράμας, «Ευαγγελία Ζίδρα.

«Το έθιμο κρατά από τους προπαππούδες μας, ενώ στη Θεσσαλονίκη ερχόμαστε και τα έξι χρόνια της διεξαγωγής του φεστιβάλ. Στους Γόννους Λάρισας , στο χωριό μας, αναβιώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι προετοιμασίες διαρκούν ένα μήνα», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του τοπικού συλλόγου Στέλιος Ζηγομήτρος.

Δυνατό παρόν στο Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας έδωσε και ο πολιτιστικός σύλλογος από το χωριό Κλίμεν του Καρλόβου της Βουλγαρίας.

«Έχουμε έρθει στο φεστιβάλ ήδη τρεις φορές και θα ερχόμαστε κάθε χρόνο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Μάνου Μάνοφ.

«Πρόκειται για μία μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν 22 ομάδες «κωδωνοφόρων», από Δράμα, Θεσσαλία, Σκύρο, Σέρρες, Καβάλα, Έδεσσα και Φλώρινα, ενώ από το εξωτερικό έχουμε συμμετοχές από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σκηνοθέτης- διοργανώτρια της εκδήλωσης Γιάννα Ευαγγελίδου.

Θεσσαλονίκη, κουδουνοφόροι
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Θεσσαλονίκη, κουδουνοφόροι
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Θεσσαλονίκη, κουδουνοφόροι
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ