Σεισμός στο Ηράκλειο: Καταστράφηκαν κελιά μοναχών – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το Ηράκλειο το πρωί της Δευτέρας “λάβωσε” βαριά την ιστορική Μονή της Αγκαράθου.

Όπως αναφέρει το patris.gr από θαύμα γλίτωσαν μοναχοί αφού κατέρρευσαν οροφές και τοίχοι σε κελιά. Είναι πραγματικά συγκλονιστικές οι εικόνες από το κελί του γέροντα Ευγένιου, του γηραιότερου μοναχού της Μονής.
Ο γέροντας, ο οποίος φιλοξενείται στο κελί του μοναχού Γαβριήλ, δήλωσε χαρακτηριστικά:  “Αν ήμουν μέσα στο κελί  και ήμουν πλαγιασμένος, θα ήμουν μακαρίτης, στο κοιμητήριο. Μας βοήθησε η Παναγία και γλιτώσαμε. Χθες το πρωί πάλι, μόλις πήγα, μπαίνοντας μέσα, τελείωσε η ιστορία. Κόντεψα να σκοτωθώ. Έπεσε του ηγουμένου το κελί, έπεσε το δικό μου, τέρμα η ιστορία…
Εδώ είναι το σπίτι μας, είναι το μοναστήρι μας, η ζωή μας ολόκληρη. Δύο βράδια ξώμεινα σε δικά μου πρόσωπα και δεν ένιωθα καλά. Ήμουν αξημέρωτα εδώ.  Εδώ είναι το σπίτι μας, το πνευματικό μας λιμάνι. Αγκυροβολούμε εδώ πέρα…  Να έχετε πίστη. Μας έχουν βρει πολλά κακά, φωτιές, σεισμοί, πανδημίες, τα πάντα όλα. Πάντοτε προσευχόμαστε για όλον τον κόσμο. Η εκκλησία προσεύχεται «υπέρ της  των πάντων ενώσεως”.

Σεισμός-Ηράκλειο

“Αν ήμουν στο κελί και ήμουν πλαγιασμένος θα ήμουν μακαρίτης” δήλωσε ο γέροντας Ευγένιος

Ο ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου, αρχιμανδρίτης Ευμένιος, τόνισε ότι κελιά έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το καμπαναριό. Πλέον αναμένουν το κλιμάκιο για την απαραίτητη αυτοψία.  «Αφού δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια, όλα τα άλλα  μπορούμε να τα φτιάξουμε… Μάς απαγόρευσαν να κάνουμε μέσα τις ακολουθίες. Τις κάνουμε στο ξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ. Κάθε Κυριακή έρχονταν 100-150 άνθρωποι στην εκκλησία.  Είμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Πρέπει να φροντίσουμε τα γεροντάκια μας, σκεφτόμαστε όμως και τόσο κόσμο που έχει μείνει χωρίς σπίτι. Εμείς είμαστε μοναχοί, δεν έχουμε οικογένεια, δεν έχουμε παιδιά, δόξα σοι ο Θεός, θα τα βολέψουμε… Οι άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά τι θα κάνουν, τι θα απογίνουν…».

Σεισμός-Ηράκλειο

Ο ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου Ευμένιος Ρουσάκης

Η Μονή Αγκαράθου υφίσταται με βάση τα γραπτά από το 1540, κατά την παράδοση προϋπήρχε από το 960. Στη Μονή διαμένουν μόνιμα 12 μοναχοί, όμως η αδελφότητα αποτελείται από 25 μοναχούς.

Σεισμός-Μοναστήρι

 

Σεισμός στο Ηράκλειο: Η σκηνή έγινε… Αστυνομικό Τμήμα

Πολλά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, το κτίριο όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση με τους αστυνομικούς να έχουν τοποθετήσει μία κορδέλα σήμανσης περιμετρικά απαγορεύοντας την είσοδο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Cretapost.gr, στον προαύλιο χώρο έχει στηθεί μία σκηνή η οποία, ουσιαστικά, έχει μετατραπεί σε… αστυνομικό τμήμα.

Εκεί έχει μεταφερθεί όλος ο εξοπλισμός της αστυνομίας με τους αξιωματικούς υπηρεσίας και τους υπόλοιπους αστυνομικούς να βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να εξυπηρετούν πολίτες και να βγάζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ