Σεισμός στην Ελασσόνα: Έκτακτη σύσκεψη για τα προβλήματα

Στον… χορό των Ρίχτερ η Θεσσαλία μετά τον νέο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που χτύπησε την Πέμπτη την Ελασσόνα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα και να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Παράλληλα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όπου έχουν προκύψει προβλήματα, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη στις 20:38, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λέκκας στον Realfm 97,8: Δεν είναι στο ίδιο ρήγμα

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα δεν είναι στο ίδιο ρήγμα με τον χθεσινό, ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Realfm 97,8.

“Είναι στον κλάδο ενός ρήγματος, ο οποίος κλάδος ενεργοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός και δεν έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια. Σε εκείνο τον κλάδο ακριβώς προς την Βερδικούσσα είχαμε την εκδήλωση αυτού του σεισμού που είναι 5,8 με 5,9 Ρίχτερ” ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: “Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι να ΄το πρέπει να υπερεκτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε ακριβώς το τι συμβαίνει στην περιοχή και να καταγράψουμε τις διεργασίες για να μπορέσουμε να τις ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις”.

Αναφερόμενος στο αν η αποψινή σεισμική δόνηση θεωρείται νέος σεισμός ή μετασεισμός της χθεσινής δόνησης, ο καθηγητής του ΟΑΣΠ ανέφερε πως “είναι στο όριο”. “Ο σεισμός δεν είναι στο ίδιο ρήγμα. Είναι στην προέκταση του ρήγματος ή σε ένα ξεχωριστό ρήγμα. Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο στην επιφάνεια” τόνισε ο κ. Λέκκας, και ανέφερε πως υπάρχουν ζημίες αλλά όχι τραυματίες

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ