Σεισμός ανοιχτά της Κύθνου: Τι είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύθνου.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κύθνου

Του Σήφη Γαρυφαλάκη

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 39 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Κύθνου. Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 114,7 χιλιόμετρα.

σεισμός

Μιλώντας στο enikos.gr, ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «το βασικό χαρακτηριστικό του σεισμού είναι ότι η εστία του βρίσκεται σε ενδιάμεσο βάθος 114,7 χιλιομέτρων. Δεν είναι επιφανειακός σεισμός, το οποίο θεωρείται πολύ καλό».

«Εάν συνδυάσουμε το εστιακό βάθος του σεισμού, το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές, και το όχι ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος του σεισμού, τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ανησυχεί καθόλου η σεισμική αυτή δόνηση» πρόσθεσε.

«Οι “σεισμοί βάθους” προκαλούνται από την καταβύθιση της αφρικανικής πλάκας η οποία υποβυθίζεται κάτω από το χώρο του νοτίου αιγαίου. Αυτή η διαδικασία δεν έχει σχέση με τα επιφανειακά ρήγματα, από τα οποία προκαλούνται οι περισσότεροι σεισμοί που μας απασχολούν» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ