Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Κλειστά τα σχολεία σήμερα

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Κυριακής στη Φλώρινα, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 2 χλμ δυτικά της Φλώρινας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,1 χλμ.

σεισμός Φλώρινα

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Σε πάρκα και πλατείες οι κάτοικοι της πόλης – Μικροζημιές σε κτίρια

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα

Oι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω του ισχυρού σεισμού 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής

Σύμφωνα με το kozan.gr, μετά από απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

Με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, λόγω εκτάκτων συνθηκών που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πρεσπών, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Τι λέει στο enikos.gr ο Ευθύμης Λέκκας

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός αλλά το παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ζημιές από τη σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα για ισχυρότερο σεισμό. Έχουν σημειωθεί ήδη τρεις μετασεισμοί και τις επόμενες ώρες θα υπάρξει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».

Αισθητός στη Βόρεια Μακεδονία ο σεισμός

Αισθητός στη Βόρεια Μακεδονία έγινε ο σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες Κυριακή κοντά στη Φλώρινα.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ