Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο στα Χανιά. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός έγινε 59 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας και είχε εστιακό βάθος 17,2 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε ένας δεύτερος σεισμός μεγέθους 2,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

«Τμήμα σεισμικής ακολουθίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο ημέρες»

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στο enikos.gr, ο σεισμός αυτός είναι τμήμα μιας σεισμικής ακολουθίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο ημέρες.

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας γιατί είναι μακριά από την χερσαία έκταση, δεν έγινε καν αισθητός στο νότιο τμήμα της Κρήτης. Επίσης δεν έχουν αναφερθεί ζημιές» τόνισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Είναι περιοχή όπου εκτείνεται το ελληνικό τόξο, η τάφρος αλλά δεν υπάρχει ανησυχία καθώς υπάρχει απόσταση από το χερσαίο τμήμα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “παρακολουθούμε το φαινόμενο και την εξέλιξή του”.

Ψυχραιμία συνέστησε και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σεισμό ανοιχτά της Παλαιοχώρας. Ο κ. Χουλιάρας επεσήμανε επίσης ότι είχε προηγηθεί μικροσεισμική δραστηριότητα.

«Επειδή βρισκόμαστε και σε τουριστική περίοδο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, τα προληπτικά μέτρα προστασίας να τηρούμε και πάνω από όλα όχι πανικός. Όπως σας εξήγησα υπήρχε μια μικροσεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, ελπίζω να έχει εκδηλωθεί με το 5,3» τόνισε ο κ. Χουλιάρας ενώ σημείωσε ότι είναι συνηθισμένο μέγεθος για την περιοχή.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο 5,3 ήταν ο κύριος»

Επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο η σεισμική δόνηση, που καταγράφηκε ανοιχτά των Χανίων το πρωί της Κυριακής, είναι ο κύριος σεισμός εκφράζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Σεισμός μεγέθους 5,3 , επιφανειακός , στις 7.01 το πρωί με επίκεντρο 56 χλμ ΝΔ της Παλαιόχωρας Χανίων σε απόσταση ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο. Ακολούθησαν μερικοί μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών. Προηγήθηκε προσεισμός 4,2 χθες και άλλοι μικρότεροι. Ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο 5,3 ήταν ο κύριος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Exit mobile version