Σε θέση μάχης οι αγρότες: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» – «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια» απαντά η κυβέρνηση

«Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για τους αγρότες» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την στιγμή που 300 τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι τονίζουν πως δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι αύριο, οπότε και θα αποχωρήσουν για τα μπλόκα τους.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Ούτε θα κοροϊδέψουμε, ούτε θα εξαπατήσουμε τους αγρότες

«Ο αγώνας μας τώρα ξεκινάει» επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Παρά το αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν Θεσσαλοί συνάδελφοί τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν να επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και το μόνο που ζητούν και διεκδικούν είναι λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά τους.

«Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για τους αγρότες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε στον Alpha πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός απάντησαν δίκαια στα αιτήματα των αγροτών. «Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ συγκεκριμένος σε όσα είπε. Η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας, και χωρίς να λέει περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει, απαντάει σε αυτές. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην συντριπτική πλειοψηφία των βασικών αιτημάτων των αγροτών. εξαντλήθηκαν τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα αιτήματά τους».

Μητσοτάκης: Τα πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες – Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και νέα έκπτωση 10% στο ρεύμα

Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά το 2019, έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις και πολλά απρόβλεπτα γεγονότα. «Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν υπάρχουν άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Για το ενδεχόμενο αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε πως «με δεδομένο όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν θεωρώ πως θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Πιστεύουμε πως δεν θα βρεθούμε σε ένα τόσο δυσάρεστο σημείο και η κυβέρνηση έχει καθήκον να υπερασπιστεί όλους τους πολίτες. Θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων».

«Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης»

«Νιώθουμε σαν πολίτες ενός κατώτερου Θεού, είναι σαν να μην μας καταλαβαίνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας. Ο παραγωγικός τομέας της Θεσσαλίας δεν έχει συνέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι αγρότες της περιοχής, πασχίζουν να βρουν χρήματα για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, ενώ την ίδια ώρα, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν στα χωράφια τους. «Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας;» αναρωτιέται ο κ. Τζέλλας.

Όπως φαίνεται, περισσότερο οξύνθηκε το κλίμα παρά κατεύνασε την οργή των Θεσσαλών αγροτών, το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μετά από 10 ημέρες που μας συκοφάντησαν, κατάλαβα ότι υπάρχουν προβλήματα, και βγαίνουν να ανακοινώσουν μέτρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Ζητάμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και να είναι θεσμοθετημένο, ώστε να τελειώνει μία και καλή αυτό το πρόβλημα, και να μην έχουμε κάθε χρόνο επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες. Θέλουμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο για να έχουμε υπολογίσιμη μείωση στο κόστος της παραγωγής μας».

Σχετικά με τα μέτρα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Τζέλλας τονίζει πως πρόκειται για κοροϊδία. «Το αίτημά μας είναι να πληρώσουμε 7 λεπτά την κιλοβατώρα και δεν πρόκειται να αλλάξουμε την θέση μας, μέχρι να γίνει αντιληπτό, μάλλον θα έπρεπε στην κυβέρνηση να μας ακούνε πιο προσεκτικά ή να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης».

Παράλληλα, ούτε τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας κρίθηκαν ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα. «Δεν ακούσαμε ούτε λέξη για το γεγονός ότι κάποιοι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμη την επιδότηση ενοικίου, έπειτα από 5 μήνες. Ακούσαμε μόνο τον πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι την έχει πάρει ένα 20%. Επίσης, υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν εισπράξει καν την πρώτη αρωγή των 6.600 ευρώ. Οπότε κι εμείς από την πλευρά μας, πώς να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα ακούσαμε;. Για την αναπλήρωση εισοδήματος, που δεν θα καλλιεργήσουμε το 2024, επίσης δεν μίλησε καθόλου. Θα είμαστε άνεργοι για 1-2 χρόνια.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αγγίζουν ούτε το 1% των αιτημάτων και των αναγκών μας, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, και βέβαια να παραμείνουμε στα χωριά μας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει, πως αυτό που κάνουμε, είναι ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης. Δεν είχαμε καμία ανακοίνωση που να αφορά το ύψος της αποζημίωσης για τις φυτικές παραγωγές που καταστράφηκαν, ούτε για αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καθόλου».

«Δεν είμαστε ζητιάνοι»

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Σε αναβρασμό οι αγρότες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία

Από την πλευρά τους, τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18.00 και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Δείτε βίντεο από τις κινητοποιήσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ