Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Η ζέστη ήρθε για να μείνει

Ο καύσωνας που “έψησε” τις προηγούμενες ημέρες την Ευρώπη, φθάνει στην χώρα μας. Το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά τοπικά θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. “Η ζέστη που έρχεται θα μείνει αρκετό καιρό” είπε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Αν και ο καύσωνας αυτός δεν θα έχει μεγάλη ένταση θα έχει όμως διάρκεια καθώς οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα παραμείνουν πάνω από τους 37 -38°C για αρκετές ημέρες και τη νέα εβδομάδα. Οι πιο ζεστές περιοχές θα είναι περιοχές μακριά από τη θάλασσα σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αργολίδα, Λακωνία.

Οι πιο δροσερές περιοχές θα είναι οι Κυκλάδες όπου το θερμόμετρο θα είναι οριακά πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, και η Βόρεια Κρήτη. 

Σήμερα στην Αττική θα είναι στους 397 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν καθώς η ζέστη θα επιμείνει.

Από το Σάββατο μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της ζέστης. Κυρίως Κυριακή και Δευτέρα θα είναι εντονότερες οι θερμοκρασίες. “Το Σάββατο θα δούμε το πρώτο 40άρι” σημείωσε ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ. Στην Αθήνα θα έχουμε 38 βαθμούς.

Κυριακή και Δευτέρα θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς. Από την Τρίτη κάπως θα υποχωρήσει ο καύσωνας, γύρω στον 1 με 2 βαθμούς. Μέχρι την Πέμπτη ο υδράργυρος θα είναι σε υψηλές τιμές.

“Τα 40άρια θα τα έχουμε μέχρι την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Δεν μιλάμε για ακραίο καύσωνα” πρόσθεσε.

Παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών

Οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες, σύμφωνα με το meteo που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή της εποχής. Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Αν και η εκτίμηση της διάρκειας της θερμής περιόδου εμπεριέχει σημαντική αβεβαιότητα, τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θερμή περίοδος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστο έως το τέλος του μήνα.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ