Σε διεθνή επιχείρηση για πλαστά έγγραφα η ΕΛ.ΑΣ-Συλλήψεις και στην Ελλάδα

Σε διεθνή επιχείρηση για πλαστά έγγραφα η ΕΛ.ΑΣ-Συλλήψεις και στην Ελλάδα

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε στη διεθνή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «GEO», που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την καταπολέμηση διεθνικών εγκληματικών δικτύων πλαστογραφίας εγγράφων (διαβατηρίων, ταυτοτήτων κ.λπ. εγγράφων χωρών Σένγκεν).

Την επιχείρηση υλοποίησαν οι γερμανικές διωκτικές Αρχές με τη συνδρομή των διωκτικών Αρχών και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα της χώρας μας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προδικαστικής έρευνας, που διενεργούν οι βαυαρικές διωκτικές Αρχές, αναφορικά με διεθνική εγκληματική οργάνωση (με μέλη Μολδαβούς και Γεωργιανούς υπηκόους), η οποία δραστηριοποιείται στην κατ’ επάγγελμα πλαστογραφία εγγράφων και κυρίως διαβατηρίων, ταυτοτήτων και αδειών οδήγησης χωρών Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, χρησιμοποιώντας εταιρείες ταχυμεταφορών, έστελναν με δέματα τα πλαστά έγγραφα σε παραλήπτες (κυρίως γεωργιανής ή ρωσικής υπηκοότητας), σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και εξασφάλιζαν έτσι τη διαμονή τους στις χώρες αυτές, χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι τέτοια δέματα με πλαστά έγγραφα είχαν αποσταλεί, το 2012, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, λόγος για τον οποίο οι Γερμανικές Αρχές απέστειλαν σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας μας.

Προχθές Τρίτη πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και καταστήματα στις παραπάνω περιοχές, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν έξι υπήκοοι Γεωργίας, από τους οποίους οι τρεις κατηγορούνται για πλαστογραφία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και οι υπόλοιποι διότι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων για την νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, έχουν συλληφθεί τριάντα οκτώ 38 άτομα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ