Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Τι ισχύει από σήμερα

Σε αναστολή τίθενται από σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, οι υγειονομικοί σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας που παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς τίθεται σε ισχύ ο σχετικός νόμος.

Ανοίγει και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας όταν και εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων.

Έκκληση για παράταση προκειμένου να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι υγειονομικοί, απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αυξήθηκε η ροή των εμβολιασμών λόγω του φόβου της αναστολής, ζητάμε από την νέα πολιτική ηγεσία να δώσει παράταση για να πάνε να εμβολιαστούν γιατί και 1000-2000 να εμβολιαστούν ακόμα θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας».

Αναστολή

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι «η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί».

«Όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας εργάζονται με κύριο στόχο της εργασίας τους την προφορά, προς τον ασθενή, την κοινωνία, την δημόσια υγεία. Όλη αυτή η προσφορά είναι συνυφασμένη με τους εμβολιασμούς» επισήμανε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος, Μάριος Λαζανάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης από τους 1.425 εργαζόμενους λιγότεροι από πενήντα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή το 3,5 % του προσωπικού.

Στο μεταξύ συνεχίζουν την κατάληψη των κτιρίων διοίκησης οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας και του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, οι οποίοι αντιδρούν για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Παγώνη:  Χρειάζεται οπωσδήποτε παράταση

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον Realfm 97,8, μέχρι το βράδυ της Τρίτης γίνονταν εμβολιασμοί υγειονομικών. “Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, έχει εμβολιαστεί το 94,75% οπότε εκεί τα προβλήματα θα είναι λίγα, παρότι έχουμε θέμα με οργανικές θέσεις γιατρών και ελλείψεις. Εκεί που θα υπάρξει το μεγάλο πρόβλημα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα στοιχεία που έχουμε από την ΠΟΕΔΗΝ το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 80%, αγγίζει το 90%. Αυτό όμως θα το δούμε με τα τελικά στοιχεία  για όλη την Ελλάδα την Τετάρτη” ανέφερε στην εκπομπή των Γιώργου Ντουδεσκέα και Στεφανίας Κασίμη.

“Όπως και να έχει προβλήματα θα υπάρχουν. Εγώ άκουσα ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο. Σχέδιο εμείς δεν ξέρουμε. Όταν λέμε σχέδιο, εννοούμε, ότι ανακοινώνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και θα πρέπει την ίδια μέρα να παρουσιαστούν νέοι νοσηλευτές, καινούργιο υπόλοιπο προσωπικό, καινούργιοι διοικητικοί υπάλληλοι” τόνισε η κ. Παγώνη, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις εφημερίες των νοσοκομείων.

“Πείτε ότι έρχονται 30 άτομα. Οι κλινικές έχουν να διαχειριστούν ζωές ανθρώπων και ασθένειες. Εκεί υπάρχουν ομάδες γιατρών που παρακολουθούν τον άρρωστο, που ξέρουν το ιστορικό του. Το να μπαινοβγαίνουν σε κλινικές γιατροί ή νοσηλευτές, δεν είναι τόσο εύκολο. Το είδαμε και στην πανδημία που ήρθαν κάποιοι συνάδελφοι να βοηθήσουν. Και οι γενικές εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολες, και πρέπει κάποιος να έχει εμπειρία. Δεν είναι σαν να αλλάζεις έναν υπάλληλο σε ένα κατάστημα” ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η κ. Παγώνη είπε ότι “εδώ που βρισκόμαστε θα χρειαστεί μια παράταση οπωσδήποτε, γιατί αν υπάρχει αυτό το σχέδιο όπως ανακοινώθηκε για να έρθει προσωπικό, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες μέρες για να παρουσιαστούν αυτοί και να δούμε μετά πώς θα λειτουργήσουμε”.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό).

Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ