Σχολεία-Κορονοϊός: 10 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών – Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ

Επιστροφή στα σχολεία τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε μαθητές. Πρόκειται για ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Επικρατείας. Όπως επισημαίνεται, για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το 10ημερο. Σε κάθε περίπτωση, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή το απαιτούμενο διάστημα μπορεί να είναι 20 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Στις παραπάνω περιπτώσεις, δεν απαιτείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για διάστημα 90 ημερών από τη θετική διάγνωση, επισημαίνεται στην ΚΥΑ.

Τα ίδια ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) καθώς και του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, οι οποίοι θα μπορούν να επιστρέφουν στις τάξεις μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Επίσης, στην ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται ότι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την παρέλευση 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα κορονοϊού, εφόσον είναι ασυμπτωματικοί, υπό την προϋπόθεση διενέργειας εντός 24 ωρών πριν από την προβλεπόμενη ημέρα επιστροφής, αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με αρνητικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα: α) η ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα θεωρείται ημέρα μηδέν (0), β) ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τη δέκατη (10η) ημέρα, γ) για την επιστροφή στη σχολική μονάδα την ενδέκατη (11η) ημέρα θα πρέπει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε την δέκατη (10η) ημέρα, να είναι αρνητικό.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την ΚΥΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ