Σχεδίαζε νέα ζωή στην Ολλανδία ο 49χρονος “​Artfreak” – Τι δήλωσε ο δικηγόρος της πρώην συντρόφου του

Των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ & ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Ο έρωτας για μια γυναίκα από την Ολλανδία φαίνεται πως ήταν το κίνητρο του 49χρονου Γ.Σ. προκειμένου να πουλήσει τους πίνακες αξίας εκατομμυρίων ευρώ που είχε στην κατοχή του από την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη το 2012. «Ηταν ερωτευμένοι και έκαναν μαζί σχέδια ζωής. Ερωτεύτηκαν στην Ολλανδία και αυτός της είπε ότι θα πουλούσε τους πίνακες για να ζήσουν μαζί στην Ολλανδία», δηλώνει στη Realnews ο «κυνηγός» απολεσθέντων έργων τέχνης Αρθουρ Μπραντ, γνωστός από διεθνή ΜΜΕ ως «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης», καθώς έχει συμβάλει στο να ανακτηθούν περισσότερα από 200 κλεμμένα έργα σε όλο τον κόσμο.

Ολα ξεκίνησαν πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν η Ολλανδή κάλεσε τον συμπατριώτη της ντετέκτιβ και του εξομολογήθηκε ότι ο 49χρονος Ελληνας τής είχε πει πως έκλεψε τρεις πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας το 2012. «Τον προηγούμενο Δεκέμβριο με πήρε τηλέφωνο η συγκεκριμένη γυναίκα και μου εξομολογήθηκε ότι ένας άνδρας τής είπε κάποια περίεργα πράγματα που την ανησύχησαν. Συγκεκριμένα της αποκάλυψε ότι έκλεψε από την Εθνική Πινακοθήκη τρεις πίνακες.

Αυτή φοβήθηκε και με πήρε τηλέφωνο για να με συμβουλευτεί. Της πρότεινα να απευθυνθεί στην αστυνομία όπως και έκανε. Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελληνική Αστυνομία ήταν σε επικοινωνία μαζί της». Ο Μπραντ κατηύθυνε τη γυναίκα να κάνει στοχευμένες ερωτήσεις στον 49χρονο, με σκοπό να εντοπιστούν τα κλεμμένα έργα τέχνης. Ο Ελληνας ελαιοχρωματιστής τής είπε ότι θέλει να μεταφέρει τους πίνακες στην Ολλανδία ώστε να τους πουλήσει στη Γερμανία και έτσι να εξοικονομήσει χρήματα για το κοινό τους μέλλον. Ομως φοβόταν τους ελέγχους στα σύνορα λόγω του κορωνοϊού και της πρότεινε να της στείλει τους πίνακες ταχυδρομικώς. Εκείνη, αφού συμβουλεύτηκε τον ιδιωτικό ερευνητή, του ζήτησε μια φωτογραφία από τους πίνακες. Πράγματι, ο 49χρονος της έστειλε τη φωτογραφία με κάποιους πακεταρισμένους πίνακες που αποκάλυπταν την κρυψώνα του. «Η γυναίκα μού είπε ότι ο 49χρονος έκρυβε τους πίνακες είτε σε ψεύτικο ντουλάπι, είτε στο σπίτι του θείου του, είτε στον τάφο του θείου του». Εκτός από τους δύο πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, που βρέθηκαν, ο 49χρονος φέρεται να της είπε ότι είχε στην κατοχή του ακόμη δύο, έναν του Μονέ και έναν του Πικάσο, που είχαν κλαπεί την ίδια περίοδο από το μουσείο του Ρότερνταμ.

«Είμαι μεγάλος παίκτης»

Η μαρτυρία του Μπραντ στην «R» δίνει μια άλλη διάσταση στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τον χώρο της τέχνης παγκοσμίως. Ο 49χρονος είχε εμφανίσει ένα άλλο προφίλ προς την αγαπημένη του από αυτό που παρουσίασε στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή του, δηλαδή του ανθρώπου που αγαπά την τέχνη, κάνοντας ένα μεγάλο λάθος.

«Της είχε πει “εγώ είμαι μεγάλος παίκτης στον κόσμο της τέχνης”. Πάντως σήμερα δεν μιλάει άσχημα γι’ αυτόν. Λέει ότι είναι ένας καλός άνθρωπος που έκανε λάθη». Ο 49χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι το τρίτο κλεμμένο έργο από την Εθνική Πινακοθήκη, ένα μικρό σχέδιο θρησκευτικής θεματολογίας, που αποδίδεται στον Ιταλό καλλιτέχνη Γουλιέλμο Κάτσια, καταστράφηκε όταν το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει το αίμα από το χέρι του που κόπηκε. «Πράγματι, της είπε αυτή την εκδοχή με το έργο τέχνης που χρησιμοποίησε για το τραυματισμένο του χέρι. Ομως η γυναίκα μού είπε ότι είδε έναν παρόμοιο πίνακα σε μια δημοπρασία και υποπτεύεται ότι ίσως τελικά τον πούλησε. Αν έχει τον τρίτο πίνακα, θα πρέπει να τον δώσει πίσω. Μάλιστα, όταν τον ρώτησε αν έχει συνεργούς, της απάντησε αρνητικά. Ομως της έκανε εντύπωση ότι κάθε φορά που μιλούσε, έλεγε “εμείς”. Από αυτό υποπτεύεται ότι ίσως να είχε συνεργούς».

«Είχε ντυθεί ζητιάνος»

Η γυναίκα συνεργάστηκε με την Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει κατάθεση, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Η ίδια, ωστόσο, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ολλανδική εφημερίδα «Telegraph». «Ο Γιώργος μού είπε ότι παρακολουθούσε για ημέρες την Εθνική Πινακοθήκη ντυμένος σαν ζητιάνος. Ενα άτομο πολύ κοντά στον Γιώργο γνωρίζει πού είναι ο Μονέ»

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Η «R» επικοινώνησε με τον Γιώργο Πυρομάλλη, δικηγόρο της πρώην συντρόφου του συλληφθέντος, ο οποίος αναφέρει ότι η συνεργασία της Ολλανδής με τις ελληνικές Αρχές ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. «Η εντολέας μου, μόλις κατέστη κοινωνός συγκεκριμένων πληροφοριών που αφορούσαν την κλοπή των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, αναζήτησε τον προσφορότερο και ασφαλέστερο τρόπο για να τις κοινοποιήσει στις αρμόδιες Αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από τα μέσα Μαρτίου 2021, επεδίωξε επαφή με τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές και έθεσε τον εαυτό της στη διάθεσή τους. Οι πληροφορίες που είχε στην κατοχή της συμπίπτουν απόλυτα προς ό,τι έχει πλέον αποκαλυφθεί εν σχέσει προς τις συνθήκες της κλοπής και συνέβαλαν ουσιωδώς στην εξιχνίαση της υπόθεσης και την ανεύρεση των κλαπέντων πινάκων. Επιδίωξη και κίνητρό της ήταν η επιστροφή των έργων τέχνης εκεί όπου ανήκουν», δηλώνει ο κ. Πυρομάλλης.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ