Σαρηγιάννης: Συνεχής και ταχεία αύξηση σε Δράμα, Ημαθία και Ξάνθη – Η πορεία των κρουσμάτων

Ο καθηγητής  Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης ανέρχεται στα 4.165 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 3.381. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 4.174 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 3.415 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 384.967 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,1 %.

Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (25) που καταγράφηκε είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προχθές (54). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 37,1 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προχθές (380 από 354). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται μικρή μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 591 κρούσματα (623 κρούσματα προχθές), ενώ παρατηρείται αύξηση στην Αττική με 841 κρούσματα (710 κρούσματα προχθές). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 42% περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζεται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται ανοδική πορεία (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί πλήρως τις προβλέψεις του μοντέλου και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (50 έναντι 18), και δυστυχώς επαληθεύεται η πρόβλεψη μας για δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο, που στην πορεία θα συντελέσει σε ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 349 κρούσματα, και συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 9). Στη Μαγνησία με 221 κρούσματα (Σχήμα 10) παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, και επίσης συνεχίζει η ανοδική πορεία. Στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 45 κρούσματα (Σχήμα 11), η πορεία της πανδημίας ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, έχει αναστραφεί σε ανοδική, οπότε και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, ενώ στα Τρίκαλα όπου εντοπίστηκαν 54 κρούσματα, έχει εδραιωθεί ξανά ανοδική τάση (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 125 κρούσματα (Σχήμα 13), και η ανοδική τάση επιβραδύνεται, αλλά συνεχίζει να παραμένει πολύ πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 14 κρούσματα και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση και πλέον πέρασε πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 15). Ίδιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 18 κρούσματα (Σχήμα 16) και παρατηρείται σταθεροποιητική πορεία, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Η Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 68 κρούσματα, παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και παρουσιάζει κάμψη της έντονης ανοδικής τάσης (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ίδιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 94 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και συνεχίζει σε ανοδική πορεία, με μειωμένο όμως ρυθμό. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας και βρίσκεται σε πολύ ήπια άνοδο (Σχήμα 18). Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 37 κρούσματα (Σχήμα 19), και παρατηρείται πάλι ανοδική τάση που τη έχει επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 58 κρούσματα παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθες (Σχήμα 20), και παρατηρείται κάμψη της ανοδικής τάσης. Στην Εύβοια, με 35 κρούσματα παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (Σχήμα 21), και η πιο πρόσφατη ανοδική πορεία (που τώρα είναι σε σταθεροποίηση) την έχει επαναφέρει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 40 κρούσματα (Σχήμα 22), και η ανοδική πορεία υφίσταται διακυμάνσεις, οπότε και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 11 νέα κρούσματα, συνεχίζει να υπάρχει ανοδική τάση, και βρίσκεται ήδη πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 23). Μεγαλύτερος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 42 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και η ανοδική τάση αρχίζει να κάμπτεται (Σχήμα 24). Στην Ευρυτανία εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα, και η πιο πρόσφατη ανοδική διακύμανση που πλέον κάμπτεται, την έχει φέρει ξανά πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μικρότερος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 62 κρούσματα (Σχήμα 26), όπου και συνεχίζει η ανοδική πορεία. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) εντοπίστηκαν 2 κρούσματα, υπάρχει ανοδική διακύμανση, αλλά η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας. Στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, αναπτύσσεται όμως ήπια ανοδική τάση με διακυμάνσεις (Σχήμα 28). Στην Πρέβεζα, εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα, παρόλο που η περιοχή βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και η ανοδική τάση αρχίζει να κάμπτεται (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στο Κιλκίς με 78 κρούσματα (Σχήμα 35), στην Καστοριά με 28 κρούσματα (Σχήμα 40), στη Χαλκιδική με 49 κρούσματα (Σχήμα 41), στην Πέλλα με 122 κρούσματα (Σχήμα 31) και στη Φλώρινα με 15 κρούσματα (Σχήμα 33). Αντίθετα, μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είχαμε στην Πιερία με 114 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Ημαθία με 140 κρούσματα (Σχήμα 30), στις Σέρρες με 102 κρούσματα (Σχήμα 39) και στα Γρεβενά με 18 κρούσματα (Σχήμα 38). Ανησυχία υπάρχει για τις Σέρρες, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Δράμα, τα Γρεβενά, την Πιερία και τη Φλώρινα, την Καστοριά, τη Χαλκιδική, τα Γρεβενά.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 61 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, βρίσκεται εδώ και μέρες πάνω από το όριο ανησυχίας και η ανοδική πορεία δείχνει να κάμπτεται. Στην Ξάνθη, στην οποία εντοπίστηκαν 87 κρούσματα (Σχήμα 33) παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, και παρατηρείται κάμψη της ανοδικής τάσης. Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 93 κρούσματα (Σχήμα 44), και συνεχίζει η ανοδική πορεία.

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 53 κρούσματα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός σε σχέση με προχθές, βρίσκεται στο όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 45), και διαμορφώνεται ανοδική τάση. Στα Χανιά με 24 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και υπάρχει σταθεροποίηση (έως ήπια ανοδική τάση), έχοντας βρεθεί ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 26 κρούσματα, και διαμορφώνεται ανοδική διακύμανση, που το επαναφέρει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 47). Στο Λασίθι παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 16 κρούσματα (Σχήμα 48), παρατηρείται ανοδική διακύμανση, και βρίσκεται μόλις υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν 13 νέα κρούσματα (Σχήμα 49) και πλέον βρίσκεται ξανά κοντά στο όριο της περιοχής ανησυχίας, λόγω της ανοδικής πορείας που παρατηρείται. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 28 κρούσματα (Σχήμα 50), παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, πλέον αναστρέφεται η πορεία αποκλιμάκωσης και συνεχίζει να παραμένει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 12 νέα κρούσματα, παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις, και πλέον έφθασε ξανά κοντά στο όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου εντοπίστηκαν 11 νέα κρούσματα, διαμορφώνεται ξανά έντονα ανοδική πορεία, και βρίσκεται αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 52). Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 21 κρούσματα και η ανοδική πορεία ενώ είχε αρχίσει να κάμπτεται, συνεχίζει με έντονο ρυθμό ξανά (Σχήμα 53). Στην Πάρο εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα (Σχήμα 54) και η συνολική πορεία αποκλιμάκωσης παρουσίασε αναστροφή, οπότε και πέρασε ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στην Μύκονο εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα (Σχήμα 55), και η πτωτική πορεία παρουσιάζει διακυμάνσεις, όπως και στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα (Σχήμα 56). Στη Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 30 κρούσματα (Σχήμα 57), η έντονα ανοδική πορεία ενώ είχε περάσει σε ισχυρή αποκλιμάκωση, έχει περιέλθει σε ήπια άνοδο.

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

 

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο 

Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, σε σχέση με προχθές, έχουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,1% (η ημερήσια τιμή  είναι 1,1 %) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) μειώθηκε ελαφρά στο 1,22 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

O πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας παρουσιάζεται στο Σχήμα 58.

Σχήμα 58. Πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής Rt

Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος πέρασε τα 3300 (3381). Γενικά την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε εντονότερη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σε σχέση με την προηγούμενη, το οποίο αναμέναμε να συμβεί μετά τα μέσα Οκτώβρη.

Εφιστούμε την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self-test, ο οποίος έχει μειωθεί σε περίπου 200.000-300.000 από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι και πριν 2 εβδομάδες (μέσος όρος 7 ημερών), ενώ με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας (φυσικό και επίκτητο μέσω εμβολιασμών), έχει υπολογιστεί ότι αύξηση τους στις 600.000 θα συντελέσει σε διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα στους επόμενους μήνες.

Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα.

Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών.

Επίσης σε περιοχές όπως οι τρεις παραπάνω και η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

Σχήμα 59. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της σημερινής Τρίτης (26/10/2021) σε σχέση με την προηγούμενη (19/10/2021)

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 59.

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, παραμένουν ακόμα πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας, η Αττική, η Θεσσαλονίκη η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Ευρυτανία, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πέλλα, τα Γρεβενά, η Δράμα, οι Σέρρες, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Ροδόπη, η Ξάνθη, ο Έβρος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα, η Θάσος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, και η Ρόδος. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 60.

 

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 61, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, πολύ λίγες περιοχές της χώρα παρουσιάζουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, πέρα από κάποιες που είναι είτε σε σταθεροποίηση (Λασίθι), είτε διανύουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα (Θάσος, Λέσβος)

Σχήμα 61. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το σχήμα, φαίνεται ότι την πιο έντονη ανοδική τάση έχουν η Θάσος, η Πάρος και η Ζάκυνθος, αλλά σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό συνολικά και οι διακυμάνσεις έντονες από μέρα σε μέρα, οπότε μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι ανοδικές τάσεις στις περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως της Λάρισας και της Μαγνησίας. Στην Πελοπόννησο, έντονα ανοδική τάση έχει η Αρκαδία, ενώ προβληματίζει η αναστροφή της αποκλιμάκωσης και η διαμορφούμενη ανοδική τάση στην Αχαΐα, όπως και της Φωκίδας στη Στερεά Ελλάδα.

Όσον αφορά τις περιοχές της Μακεδονίας, όπως τα Γρεβενά, το Κιλκίς, οι Σέρρες, ενώ από την Ήπειρο, προβληματίζουν τα Ιωάννινα, και ο Έβρος από τη Θράκη. Πλέον και το Ηράκλειο αρχίζει να μπάινει σε ανοδική τροχιά. Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική παρά το σχετικά ηπιότερο ρυθμό αύξησης, ο οποίος συγκρατεί και το ρυθμό ανόδου για το σύνολο της χώρας (μπλε μπάρα). Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, ο ρυθμός ανόδου είναι έντονος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ