Σαρηγιάννης: Για ποια περιοχή της χώρας προτείνει πιο αυστηρά μέτρα – Τι προβλέπει για την Αττική

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλία εκφράζει τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσα από τις ποσοτικές αναλύσεις για τα κρούσματα που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, βάσει των προβλέψεων της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, η Μαγνησία προβληματίζει, γι’ αυτό και προτείνουν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα προληπτικά.

‘Όσον αφορά στη Θεσσαλία, ελαφρά πτωτική σε σχέση με την Παρασκευή (39 κρούσματα) παρουσιάζει η καμπύλη διασποράς του ιού στη Λάρισα, με 34 κρούσματα. Στην Καρδίτσα με 23 κρούσματα παρουσιάζονται ανοδικές τάσεις, όπως και στη Μαγνησία με 67 κρούσματα και στα Τρίκαλα με 6 κρούσματα, επισημαίνοντας την ανάγκη προσοχής με πολύ περισσότερα τεστ ανίχνευσης της διασποράς σε αυτές τις τρεις πόλεις και αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας στη Μαγνησία προληπτικά, για να μην πραγματωθεί η αύξηση που προβλέπεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο και που μπορεί να φτάσει στα 148 κρούσματα στο τέλος του χρόνου αν δεν αναχαιτιστεί έγκαιρα” γράφουν στην ανάλυσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Αργή είναι η αποκλιμάκωση στην Αττική, όπου το Σάββατο καταγράφηκαν 219 κρούσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που προτείνουν εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων ανά δήμο. Μάλιστα, η ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη εκτιμά ότι τα κρούσματα στην Αττική μετά τα Χριστούγεννα θα αυξηθούν και δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 200 ημερησίως.

“Η επιδημιολογική καμπύλη, αν και έχει πτωτική πορεία συνολικά υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα δεδομένα ανά δήμο, και όπου παρατηρείται έντονο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Δυτική Αττική) να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων και αυστηρότερο lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε από την Παρασκευή. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά. Από τα Χριστούγεννα κι έπειτα προβλέπεται μια ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου τα κρούσματα δεν περιμένουμε να πέσουν κάτω από τα 200 ημερησίως. Εντούτοις, η παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, απομακρύνει την πιθανότητα μιας έξαρσης μέσα στις γιορτές” σημειώνουν.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ