Σαν σήμερα 9 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Γεγονότα

  • 1776: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Άνταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα κλασσικά συγγράμματα της οικονομικής επιστήμης.
  • 1824: Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.
  • 1926: Ιδρύεται στο Αγρίνιο η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναιτωλικού από επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
  • 1941: Αρχίζει η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών στο αλβανικό μέτωπο, παρουσία του Μουσολίνι. Θα αποτύχει παταγωδώς.
  • 1959: Η διάσημη κούκλα Barbie κάνει το ντεμπούτο της… Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.
  • 1971: Τα πέντε 9άρια του Αντώνη Αντωνιάδη. Στις 9 του μήνα, στις 9 το βράδυ ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, το Νο9 του Παναθηναϊκού (Αντώνης Αντωνιάδης) επιτυγχάνει το 9ο γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης, ανοίγοντας το σκορ στην αναμέτρηση Έβερτον – Παναθηναϊκού για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και θέτοντας τις βάσεις για την ιστορική πρόκριση της ομάδας του Φέρεντς Πούσκας στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
  • 1995: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.
  • 2000: Υποβάλλεται από την κυβέρνηση Σημίτη στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ. «Καθυστερημένη κατά δύο χρόνια είναι η αίτηση», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία. Την εκτίμηση ότι έρχονται μαύρες μέρες κι έγιναν εθνικές υποχωρήσεις, διατυπώνουν το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σημαντικό γεγονός, αλλά για δυσανάλογο κόστος που κατέβαλε ο λαός.

Γεννήσεις

  • 1921: Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 16/1/1998)
  • 1925: Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής. (Θαν. 23/6/2005)
  • 1955: Σπύρος Παπαδόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
  • 1960: Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής και προπονητής.
  • 1967: Μαρία Μπακοδήμου, Ελληνίδα παρουσιάστρια
  • 1975: Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

  • 1855: Κίτσος Τζαβέλας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός. (Γεν. 1800)
  • 1990: Γεώργιος Κωστάκης, Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας. (Γεν. 5/7/1913)
  • 1994: Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός συγγραφέας. (Γεν. 16/8/1920)
  • 2022: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης Έλληνας ηθοποιός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK